Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od kilku tygodni mam glon - podejrzewam sinice - pokrywający piasek najwięcej (przy szybach). Przy szybie tworzą się bąble gazowe. Glon pokrywający skałki jest śliski - ciemnozielony do czarnego. Ogólnie woda nie jest klarowna tak jak kiedyś. Baniak ma 160l, ph 8,4, kh 16 - woda regularnie podmieniana - 35 litrów tygodniowo. Zastanawiam się czy nie przyciemnić zbiornika - proszę o porady.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/73b ... 0f59d.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1d8 ... e8c1b.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bba ... bdcf1.html

Opublikowano

Pierwsze się nie otwiera, drugie wygląda na sinice, trzecie nie stawiał bym na sinice lecz na zwykłe glony jakie ma prawie każdy na granicy szyby z piaskiem, te możesz czyścić przy podmiankach i czyszczeniu szyb - np kartą kredytową.

Opublikowano

te nie wyglądają źle, natomiast te na skałce już niestety wyglądają jak sinice, tak jak poprzednik pisał poczytaj trochę o sinicach na forum i postaraj się je bardziej zidentyfikować, samo zdjęcie na 100% pewności nie da, jednak na to drugie zdjęcie dałbym niestety 80% że to jednak sinice.

Opublikowano

Obecnie zaciemniłem na 3 dni całkowicie akwa i nie karmię pyśków... może padną te sinice. Planuje świecić tylko jedną świetlówka 30W po zabiegu. Jaką Polecacie niedrogą i dobrą świetlówkę niesprzyjającą nadmiernemu rozwojowi glonów???

Opublikowano

Z tych tańszych – narva colour albo nature, z droższych power glo. Świeciłem przez dłuższe okresy powerglo potem nature i ataku sinic nie miałem, ale glony ładnie porastają :wink:

Te saulosi i socolofy u ciebie to młode czy już dorosłe ryby? Jak sobie daje rade saulosi?

Opublikowano

Wiesz dają sobie radę świetnie. Saulosi - jeden samiec właśnie łapiący swoje piękne kolory - ok 5 cm + 3 samice. A socolofi to na pewno jedna samica(już nosiła pierwszą ikrę) i na pewno 2 samce ok. 5 cm. Kolejny Socofol jeszcze płci nieznajomej. Żyją w zgodzie - jak na razie. Socolofi ma swój dołek i tam urzęduje a Saulosi pilnuje wlotu żarcia w pokrywie. Ogólnie ok. POWERGlO już mam - tylko, że na tyle. Myślę, że już jest wypalona bo prawie nic nie daje. Ma ponad pół roku.

Opublikowano

po trzech dniach całkowitego zaciemnienia akwa wygląda lepiej. Mniej zielonego syfu. Obecnie załączyłem tylko powerglo 30W i tak już chyba zostanie. Zobaczymy jak się potoczą losy sinic...