Skocz do zawartości

Lampa UV-C czy warto stosować

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim, 

zastanawiam się nad dołożeniem do zbiornika lampy UV-C. Wiem jaki efekt powinna dać w teorii, jakie są natomiast wasze odczucia w praktyce. Zauważyliście odczuwalne skutki używania w akwarium, czy "jest bo jest"? Domyślam się, że "mam i ryby żyją" oraz "nie mam i ryby żyją" ale być może ktoś ma większe doświadczenie w tej materii i swoje przemyślenia. 

Ps. zastanawiam się nad Fluval UVC In-Line Clarifier o mocy 3W, da radę do zbiornika 240L? 

Opublikowano

Witam, ja u siebie nie mam ale analizowałem kiedyś ten temat, bo chciałem mieć. Gdzieś widziałem proste testy i taka 3W dawała radę w akwarium rzędu 60l. Wychodziło że musiałbym mieć dużo mocniejszą a to znowu koszt większy i po użyciu kalkulatora temat upadł, bo okazał się nieco nieekonomiczny. 

Chętnie też poczytam czyjeś przemyślenia, bo zastanawiam się czy przy Malawi ma to rację bytu? 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przesiadam się z SA na Malawi, miałem lampę UV 30W, czyli z górką na 450L i moim zdaniem nie jest warta zachodu.

W teorii lampa ma:

a) wybijać zarodniki glonów;

b) wybijać mikroby;

W praktyce:

a) walczyłem cały czas z BBA, w końcu stały się głównym powodem przesiadki; poza tym glony w Malawi to skarb; 

b) dość łatwo jest po prostu trzymać mikroby z dala od akwarium; 

c) odpowietrzenie lampy to masa roboty, ale to może kwestia mojego ustawienia - jest zamontowana na wylocie z JBL e901, wisi sobie na ściance szafki.