Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Baniak zalałem gdzieś z 5 dni temu. Cały czas filtr chodzi, nawet w nocy. Wiem, że woda z początku zawsze jest "mleczna".

Po 2-3 dniach jednak robi się krystaliczna. (Przynajmniej dotychczas tak miałem w małych baniakach).

Na powierzchni wody unosi się "coś". Mikro, białe takie "plamki", które są nośnikiem do naturalnych baniek z powietrza. Nie było ich, dopóki nie dałem trochę preparatu ANTYCHLOR znanej firmy akwarystycznej. Myślałem, że przyspieszę proces klarowania wody. Jak długo taki stan będzie ? Nie mam pojęcia jak zlikwidować ten kożuch.

Jeszcze jedno: czy 6,5 pH wody starczy dla pysi ? Dawałem wcześniej preparat PH+ tejże znanej firmy, żeby podnieść ten parametr, ale coś mizerny efekt.

post-8206-14695711591809_thumb.jpg

post-8206-14695711592237_thumb.jpg

Opublikowano

To jest chyba film bakteryjny. Poczytaj o tym na forum. Co do krystalozowania się wody to czasem i dwa tygodnie to trwa więc bez nerwów.

Powiedz jaką masz filtracje.

Jeśli chodzi o PH to 7,6 przynajmniej mieć musisz. Także poczytaj na forum jak to osiągnąć. Ogólnie są lepsze sposoby niż lanie chemi i to juz na starcie.

Teraz na przyszłość, w temacie pisz bardziej konkretnie o co chodzi. To taka prośba od moda.

Opublikowano

Na razie wewnętrzny AQUAEL FAN-2, a dodatkowo będzie solidny filtr zewnętrzny, który mam w przygotowaniu.

Własna konstrukcja.

Odnoszę wrażenie, że jakby ciut więcej tej "piany" się zrobiło. Zaraz będzie kogel - mogel. :[

Opublikowano

Całkiem szczerze?!

Narazie to mogłeś nie zalewać zbiornika i poczekać na wszystkie sprzęty. Może troszke jeszcze poczytać. Fana ogólnie już możesz wyrzucać.

Możliwe tez ze cos zle przepłukałeś albo tła nie wymyłeś itd dlatego tak bardzo mętna woda. Ale ogólnie praktycznie zawsze mętnieje.

Opublikowano

Poczekam jeszcze jakiś czas, mam nadzieję, ze to "biologiczne" i że zejdzie po paru dniach.

Wrócę z długiego wekendu to zobaczymy. Najwyżej wymienię wodę na nowo.

Chciałem tą pianę zebrać siatką do odłowu ryb, ale okazało się, że ta piana zamienia się w zabrudzenia "mechaniczne".

Mam nadzieję, że filtr sobie z tym poradzi.

Edit:

Niestety muszę wymieniać wodę :[ coraz więcej tej piany :[adę.

Edit:

No dobra, po 10ciu dniach sie jako tako wyklarowałą :] Trochę podmieniałem, cały czas filtry i dało radę.

Teraz czas na pysie.

Opublikowano

Co do pyśków to jeszcze bym się wstrzymał. porób testy wody i zobacz wszystkie parametry czy są odpowiednie.

Ja na twoim miejscu wpuścił bym rybcie startery, pożyczone od jakiegoś znajomego akwarysty, Najlepiej welony lub coś podobnie żarłocznego.

Pozdrawiam i życzę sukcesów z przygodą z malawi bo to najciekawszy biotop w całym świecie, wszechświecie ...... :lol: