Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a krab malawijski zrozumie te wszystkie znaki od pyszczaków:D ? żyje w Malawi więc można go trzymać z tymi rybami? tak? to jest wg. mnie bez sensu, a o rakach w akwarium z pielęgnicami czytałem na niemieckich stronach.

Opublikowano

Witaj, krab może być trzymany z pielęgnicami (zna język chichewa) , pochodzi z jednego siedliska a rak nie. A tak serio to każdy kto ma w akwarium kryptocorynę to już nie jest biotop malawi gdyż ta roślina tam nie występuje. :D

Opublikowano

Ze strony yaro padło już podsumowanie tego wątku;) Z perspektywy upływu czasu okazało się, że miał w 100% racje co do eksperymentu naszego byłego kolegi mikem, po którym niestety słuch zaginął...

Opublikowano

W Malawi w ograniczonym zakresie żyją krokodyle co nie znaczy że od razu należy pakować jakiegoś zębatego oseska. Nie ta skala. Mieszanie biotopow nie jest racjonalne bo po pierwsze wymusza półśrodki po drugie jest eksperymentem. Karb z Malawi jest teoretycznie] trochę lepszą ideą bo jest on z tego samego bajorka. Może więc mieć w swoich genach wpisany choćby respekt przed konstrukcjami tarliskowymi. Może mieć jednak wpisane i to ze w dzień ma tam nie wchodzić a w nocy jeść to co tam znajdzie. Choć może to wydawać się niewiarygodne napinanie płetw w pozycji imponującej może być też lepiej rozumiane przez coś z malawi niż spoza jeziora. Nie koniecznie tak musi być bo może być też tak że kraby widują pyszczaki sporadycznie. Trzeba by zdobyć sporo wiedzyaby poeksperymentowac. Jednak wg mnie nie ma to sensu. Mamy za małe akwria aby to mogło się udać no i inne priorytety. Zjedzenie w jeziorze przez kraba pyszczaka gdy ten est osłabiony spełnia rolę pozytywnej selekcji. W akwarium zjedzenie inkubujacej samicy do tego jedynej i po wymarzonym tarle już tak pozytywne by nie było. No u mnie jedynie jamnik by się ucieszył bo dostał by pieczonego kraba i to malawijskiego ;-). Na pewno jednak nawet gdyby krab był wegetarianinem to i tak w akwarium nawet największym w naszym gronie przeszkadzał by pyskom albo one jemu.