Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Właśnie zamierzam odpalić nowe akwa(190x60x60) i zastanawiam się nad filtracją, czy ktoś testował np. filtr ciśnieniowy do czka wodnego?

image.jpeg

Opublikowano

Z tego co się orientuję to te filtry są dość głośne i w ogrodzie raczej to nie przeszkadza natomiast w mieszkaniu już może być irytujące. Druga sprawa to jak sama nazwa wskazuje, filtr pracuje pod ciśnieniem i w przypadku awarii uszczelki masz całą wodę z akwa na podłodze (co w ogrodzie również nie stanowi problemu). Z filtrami typowo akwarystycznymi jest nieco inaczej, wewnątrz panuje podciśnienie i pierwszymi oznakami uszkodzenia uszczelki jest zasysanie lewego powietrza i puszczanie bąbelków do akwarium i dopóki filtr pracuje, woda nie wydostanie się z niego tak łatwo.

• Lubię to 3
Opublikowano
19 godzin temu, Bartek_De napisał(a):

Z tego co się orientuję to te filtry są dość głośne i w ogrodzie raczej to nie przeszkadza natomiast w mieszkaniu już może być irytujące. Druga sprawa to jak sama nazwa wskazuje, filtr pracuje pod ciśnieniem i w przypadku awarii uszczelki masz całą wodę z akwa na podłodze (co w ogrodzie również nie stanowi problemu). Z filtrami typowo akwarystycznymi jest nieco inaczej, wewnątrz panuje podciśnienie i pierwszymi oznakami uszkodzenia uszczelki jest zasysanie lewego powietrza i puszczanie bąbelków do akwarium i dopóki filtr pracuje, woda nie wydostanie się z niego tak łatwo.

W sumie to pompka jest oddzielnie, można zastosować dowolną. Myślałem raczej o tym filtrze jako pojemniku na media filtracyjne(16l). Nie widziałem na live takiego filtra, myślałem że ktoś już próbował. Dzięki za odpowiedz .

Pozdro

• Lubię to 1
Opublikowano
3 minuty temu, Boss napisał(a):

W sumie to pompka jest oddzielnie, można zastosować dowolną.

No tak, zgadza się. Czyli w kwestii jego głośności sprawa jasna, bo wszystko zależy od rodzaju zastosowanej pompy. Nie zmienia to jednak faktu, że filtr pracuje pod ciśnieniem. Tak teraz sobie myślę, że mozna by bylo pokombinować i dać pompę zaraz za filtrem, na wylocie. Mam na myśli pompę c. o. Wtedy w filtrze miałbyś podciśnienie, tylko jak w takim przypadku rozwiązać zalewanie filtra przy pierwszym uruchomieniu czy później każdorazowo po jego otwarciu, pompa sama nie zaciągnie wody, ale jest to jak najbardziej do przemyślenia. Dlatego właśnie filtry do oczek wodnych pracują pod ciśnieniem, ponieważ filtracja odbywa się nad lustrem wody i nie ma fizycznej możliwości aby woda dostała się do filtra grawitacyjnie. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Zalewane to nie problem, można zastosować taką"fajkę" do zasysu z korkiem na górze, przez którą można zalać filtr(mam taką). Muszę podjechać do OBI oglądnąć taki filtr.

Jeśli wtłaczasz do niego wodę(pompa przed filtrem) to jest ciśnieniowy, a jeśli pompa wysysa z niego wodę to jest podciśnieniowy.  To że jest przeznaczony do pracy z jako ciśnieniowy to nawet lepiej bo musi być szczelny, Przy wodzie spływającej do niego grawitacyjnie i pompie np. CO powinno wszystko działać(tak mi się wydaje). Cena jest kusząca bo z lampą UV i pojemności 16l można kupić za ok 300PLN

Opublikowano

Dzięki, szukałem takiego materiału. Czy dalej masz taką filtrację i co sądzisz o takim rozwiązaniu

Opublikowano

Ja mam taki filtr napędzany pompą jebao. W sumie nawet dwa w szeregu. Na Twoim miejscu odwróciłbym kierunek przepływu wody, bo klasycznie woda wpływa góra i pod ciśnieniem wypływa dołem, czyli cały syf zebrany na dole się wzburza i popłynie do akwa. Nie bierz też filtra z opcją samoczyszczenia - głowica po kilkudziesięciu cyklach się rozszczenia i zaczyna delikatnie kapać. Poza tym nie widzę minusów. Bardzo dużo miejsca na materiał filtracyjny, bardzo prosta konstrukcja. Polecam

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1