Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim! :) 

Po wielu godzinach, dniach rozmyślań wydaje mi się, że wybrałem obsadę do nowopowstającego zbiornika. Sprawa wygląda tak:

- Buccochromis nototaenia - 1+3

- Nimbochromis Polystigma - 1+3

- Dimidiochromis Strigatus - 1+3

Powyższe trzy gatunki są pewne. Jako czwarty zastanawiam się pomiędzy Exochochromis Anagenys w układzie 1+2 lub Protomelas Labrosus thick Lip Mbenji w układzie 1+3.

Co sądzicie o takiej ekipie? :D 

• Lubię to 2
Opublikowano

Super, ja też kibicuję, nie tylko w sprawie obsady nowego zbiornika. 😋

Sam myślę o nieco mniejszym drapieżniku, chyba nadawałby się do Twojego towarzystwa, Stigmatochromis tolae (melanchros). Nie jest powszechnie dostępny, jest w TanMal za dość sporą kasę - ale podobają mi się i samce, i samice.

https://malawi.si/Malawi/Haplochromises/Stigmatochromis/Stigmatochromis melanchros/slides/Stigmatochromis melanchros.html

• Lubię to 3
Opublikowano

@Tomasz78 dzięki ;) Będę relacjonował dalsze postępy. W ogóle chyba założę kronikarski wątek. Coś na styl użytkownika Iquitos :) 

@TomekT a gdzie Ty znalazłeś w Tan Malu tą rybę... Muszę zerknąć dokładniej w ofertę, bo wpadła mi w oko na etapie wyboru gatunków i jakoś jej nie widziałem a samce faktycznie bardzo nietypowo ubarwione. Może dorzucę je do dylematu "czwartego gatunku" :P 

Opublikowano

@marcin73m @TomekT a ja szukałem "Melanchros" a nie pomyślałem, żeby sprawdzić tego Tolae... A wychodzi na to, że to chyba ta sama ryba. No i teraz znów większy dylemat co do czwartego gatunku. A już wyeliminowałem Taeniochromisa Holotaenia :P Teraz w takim razie w grze o ostatni "wakat" pozostają: Exochochromis Anagenys, Protomelas Labrosus Thick Lips Mbenji oraz Stigmatochromis Tolae :) 

Opublikowano

Tak się zastanawiam, czy do Twojej zaplanowanej drapieżnej obsady nie pasowałby jakiś duży kopacz, który zajmowałby bardziej dolną partię Twojego akwarium o dużej wysokości, bo 70 cm - nie mówię zaraz o Taeniolethrinops praeorbitalis. 😋 Ale czy dla np. w sumie dużego Lethrinops lethrinus takie towarzystwo byłoby za mocne? Może wypowie się ktoś, kto próbował takiego połączenia?

• Lubię to 1
Opublikowano

@TomekT Tomek, Ty mącicielu :D :P  a tak poważnie, to myślałem o jakimś kopaczu, ale chciałbym dać niewielką grubość podłoża i obawiam, się że przy gatunku który lubi sobie ryć w dnie miałbym nieustannie odkryte dno zbiornika.

• Haha 1