Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Vrzechu napisał(a):

@Bartek_De chyba, że pozostawić jako złoże statyczne i odpada koszt dodatkowego prądu :) 

Dokładnie tak. Dlatego zaznaczyłem

26 minut temu, Bartek_De napisał(a):

Chcąc używać K1 jako złoże ruchome

• Lubię to 2
Opublikowano
28 minut temu, Vrzechu napisał(a):

chyba, że pozostawić jako złoże statyczne i odpada koszt dodatkowego prądu

Ewentualnie, ale to w zależności od konstrukcji tego co planujesz (pisałeś o dużym kaseciaku, pamiętam) choć trochę poruszać K1 za pomocą jakiegoś regulowanego odejścia z wylotu pompy, by nie dodawać kolejnego źródła wyższych rachunków za prąd. 😉

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, TomekT napisał(a):

choć trochę poruszać K1

Właśnie nie o tutaj chodzi. Żeby uzyskać efekt, ma się poruszać całe złoże. Nie może robić się z niego obracająca kula, itd. Ma być w pełni ruchome, wtedy wydajność jest kilkukrotnie większa niż złoża statycznego (ktoś to gdzieś policzył @triamond). Wierzę w to, bo przecież przemysłowo nikt by tego nie używał, gdyby się nie opłacało. A używają tego typu złóż oczyszczalnie.

Nie zmienia to faktu, że gdybym teraz robił jeszcze raz filtrację, to zasypałbym do pełna i się tym nie przejmował. U mnie w kuble robi dość duży hałas, chociaż mi to akurat nie przeszkadza.

• Lubię to 3
Opublikowano

@TomekT do kaseciaka chyba nie będę wkładał K1. Raczej jeśli się pojawią to chyba w osobnym filtrze o ile nie wyjdzie mi eksperyment z tym piaskiem na który się uparłem :P 

Opublikowano

@Vrzechu Kto wie, może kierunek z piaskiem jest słuszny, skoro K1 trzeba tak mocno mielić, by miało deklarowane osiągi. Piasek ma być, przynajmniej w teorii, kilka razy lepszy. No i na pewno nie będzie go tak słychać, jak plastikowych kształtek - chyba, że ktos ma słuch absolutny i słyszy piasek w klepsydrze. 😂

• Haha 1
Opublikowano

@TomekT dlatego cały czas liczę na to, że pomysł filtra fluidalnego z piaskiem jako medium będzie miał swój szczęśliwy finał. Na razie tylko dzieciaki mi uniemożliwiają poważniejsze zabranie się za prototyp... 😅

• Lubię to 1
Opublikowano
8 godzin temu, Bartek_De napisał(a):

Wszystko to zużywa prąd i po pewnym czasie (płacąc rachunki za energię) cenowo dochodzimy do poziomu najdroższej ceramiki, a później jest już tylko coraz drożej. Co jest lepsze i co jest tańsze pozostawiam do subiektywnej oceny. Jedno jest pewne, wiara czyni cuda;)

Więc trzeba wymyślić metodę by poruszać tym medium przy okazji innego ruchu wody. Nie myślałeś by jako naped wybrać falownik zamiast pompy? Mniejsze zużycie energii i jednoczesnie większą wydajność.