Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 

Trzymał ktoś może w jednym zbiorniku pseudotropheus interruptus oraz maingano? Zrobiłem mały błąd przy zakupie i nabyłem oba gatunki. Prawdopodobieństwo mieszania się jest duże? Chyba będę musiał odłowić jeden gatunek. Pozdrawiam grupę 👋👋

Opublikowano
3 godziny temu, chyski86 napisał(a):

Prawdopodobieństwo mieszania się jest duże?

Zależy od wielkości akwarium. W odpowiednio dużych akwariach samce z obu gatunków mają własne terytoria (ale nie tylko, chodzi o to że w dużych akwariach każda ryba ma możliwość swobodnego pływania nie niepokojona nadmiernie przez inne ryby) więc samice nie reagują na samce z innych gatunków. Natomiast w za małych akwariach gdzie jest problem żeby każdy gatunek miał swoje miejsce może być sytuacja że tylko jeden samiec będzie rządził całym małym akwarium np. będzie to samiec maingano a samica interruptusa nie mogąc podejść do tarła z samcem swojego gatunku wytrze się z maingano i na odwrót też może być.

• Lubię to 2
Opublikowano

Wygląda na to że czeka mnie większą redukcja obsady za jakiś czas 😉 narazie nie ruszam bo ryby mają 4-5 cm i wyłapanie ich między kamieniami raczej nie możliwe. Trochę się zakręciłem u hodowcy(chyba zaślepiony ilością gatunków do wyboru) i nie kupiłem dokładnie tego po co poszedłem😉