Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, karus napisał(a):

Tylko czy żwir jest odpowiedni dla pielęgnic?

To zależy dla których. Napisz jakie masz gatunki.

Te zasiedlające piaszczyste biotopy potrzebują piasku, ale mbuna i część non-mbuny nie potrzebuje piasku ani w ogóle żadnego podłoża bo zamieszkują na skalistych biotopach więc można całe dno akwarium wyłożyć dużymi skałami.

• Lubię to 1
Opublikowano
13 godzin temu, suricade napisał(a):

Zerknij tutaj może się zainspirujesz https://www.wio.eco/pl/decor/biotopebeds.

Agnieszko, super są te podłoża, ale cena zaporowa:surprised:

Dla przykładu. Podłoże ze strony, którą poleciłaś. Cena za 2kg to 11,90€ czyli około 52zł

image.thumb.png.4193a35add5261fb928c99ae7c69f9bc.png

Poniżej podłoże, które sam wymieszałem z dwóch rodzajów żwiru jak pisałem w poście #3. W mojej ocenie zbytnio się nie różnią, a cena jaką zapłaciłem za 40kg to 54zł

20240112_194643.thumb.jpg.91d159e3c427f8a33daa3fd03df419b5.jpg

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, Tomasz78 napisał(a):

To zależy dla których. Napisz jakie masz gatunki.

Te zasiedlające piaszczyste biotopy potrzebują piasku, ale mbuna i część non-mbuny nie potrzebuje piasku ani w ogóle żadnego podłoża bo zamieszkują na skalistych biotopach więc można całe dno akwarium wyłożyć dużymi skałami.

Mam rdzawe, Red Red i saulosi

Opublikowano

Tak tylko w tracę od siebie, że ja mam też Aragonit, grubość około 0,8 do 1mm. Ryby to uwielbiają. Ciężki, pięknie opada na dno, i ciężko go wzburzyć, sprawia wrażenie żwiru. Ale mam tego zawsze pełno w filtrze bo moje ryby uwielbiają tym pluć gdzie. Popadnie. Podczas karmienia chwycą piasek z jedzeniem, pływają po akwarium, mielą sobie żarcie i sru prosto w zasys filtra , a często plują pod samą powierzchnią. 

Dla mnie to piękny widok bo wygląda jakby padał śnieg i mimo iż mnie trafia jak jest tego pełno w filtrze to im tej przyjemności nie zabiorę:) 

Ale jeśli u Ciebie po prostu samoistnie lata po akwarium to zmień na cokolwiek żeby mieć spokój. 

Opublikowano
9 godzin temu, TomekT napisał(a):

Mój mix wygląda tak, dodatkowo kilka garści żwiru gradacji do 10 mm i również wygląda naturalnie i zróżnicowanie (Sprzedawca Retne na Allegro).

Może piasek w gąbce to efekt takiego, a nie innego piasku (Kreisel)? Jak długo go masz? Były tematy na forum, że jego płukanie to droga przez mękę. Może po prostu najmniejsze drobinki wciąga, ale ważna jest też oczywiście wysokość zasysu nad podłożem, jak pisał Bartek.

image.png.6fb862ecde4b6d718cba1db293614334.png

Akwarium mam 6miesiecy, wydaje mi się że zasys nie jest zbyt nisko podloza, nie widać żeby sasysalo piasek spod filtra, ogólnie chyba mam zbyt duża cyrkulację bo piasek po przeciwnej stronie filtra wymywa mi na środek akwarium

Opublikowano
4 minuty temu, Pikczer napisał(a):

Tak tylko w tracę od siebie, że ja mam też Aragonit, grubość około 0,8 do 1mm. Ryby to uwielbiają. Ciężki, pięknie opada na dno, i ciężko go wzburzyć, sprawia wrażenie żwiru. Ale mam tego zawsze pełno w filtrze bo moje ryby uwielbiają tym pluć gdzie. Popadnie. Podczas karmienia chwycą piasek z jedzeniem, pływają po akwarium, mielą sobie żarcie i sru prosto w zasys filtra , a często plują pod samą powierzchnią. 

Dla mnie to piękny widok bo wygląda jakby padał śnieg i mimo iż mnie trafia jak jest tego pełno w filtrze to im tej przyjemności nie zabiorę:) 

Ale jeśli u Ciebie po prostu samoistnie lata po akwarium to zmień na cokolwiek żeby mieć spokój. 

Martwi mnie tylko to że przez ten piasek z filtra moga mi się rury zadyfic w kanalizacji no i to że będę go musiał co jakiś czas uzupełniać w akwarium

Opublikowano (edytowane)

Zaproponuje produkty Aquael - wystarczy kilka razy przepłukać:

1. Piasek: 0,4mm - 1,4mm

screenshot_140.jpg.61c54da5bbe48d08f11a4e901789ecfb.jpg.f2f56fca89b362c6639fcc9a87384ad0.jpg

2. Żwirek: 1,4mm - 2mm

screenshot_137.jpg.49eea4d6a7e6d8386418875af8f06de6.jpg.8e355c6ad3046d610e5266019c2c13e0.jpg

3. Żwirek: 3mm - 5mm

screenshot_138.jpg.6b1558cfaefef2572207cd72f33a088d.jpg.c118f245cc3b8e4510b3ab8b4acd64e7.jpg

4. Żwirek: 5mm - 10mm

screenshot_139.jpg.096bbddc6b5d28f77e113c800e0617ac.jpg.cf12affc437dc6abf10a6b409ce34f69.jpg

Oczywiście pozycja nr 1. to 80 procent całości podłoża, reszta wedle uznania.

Tutaj masz zdjęcia jak to wygląda:

IMG_9864.thumb.JPG.7f7a6026d5606184a76568fa82b00ca2.JPG.93d0bcba90b98f025d8ec034e1ab9ba4.JPG

a tutaj filmik (proponuje zmienić na 4K):

Edytowane przez Bastian
  • Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
1 godzinę temu, karus napisał(a):

Martwi mnie tylko to że przez ten piasek z filtra moga mi się rury zadyfic w kanalizacji no i to że będę go musiał co jakiś czas uzupełniać w akwarium

Nie sądzę żeby z rurami coś się stało, to nie wielkie rzeczne otoczaki czy wielkie kawały hmm krzemienia:) A ja u siebie od ponad roku ani razu nic nie uzupełniałem. Jeśli masz możliwość to podnieś do góry od dna zasys. Czasami jeden cm dużo zmieni.

Twoje ryby chętnie przesiewają piasek czy to ich nie Interesuje ? 

Tak tylko z doświadczenia, uważaj na gradację typu 0,4mm. U mnie coś podobnego pyliło przez rok niczym mąka, a skończyło....gdy całkowicie wymieniłem podłoże. 

Dobierz coś żeby ryby były zadowolone i Ty. Czasami po prostu metodą prób i błędów trzeba. 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Bartek_De napisał(a):

Agnieszko, super są te podłoża, ale cena zaporowa:surprised:

Dla przykładu. Podłoże ze strony, którą poleciłaś. Cena za 2kg to 11,90€ czyli około 52zł

image.thumb.png.4193a35add5261fb928c99ae7c69f9bc.png

Poniżej podłoże, które sam wymieszałem z dwóch rodzajów żwiru jak pisałem w poście #3. W mojej ocenie zbytnio się nie różnią, a cena jaką zapłaciłem za 40kg to 54zł

Dlatego podałam to jako inspirację można dobrać coś podobnego. Są też gotowe zestawy-aranżacje https://trzmielradzi.trzmiel.com.pl/wio-decor-zakladamy-akwarium-szybko/

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• U mnie piwnica jest   pod akwarium więc dużo robi grawitacja, jednak kiedyś robiłem tak jak ty możesz przez ścianę i też funkcjonowało, wygoda  jest niewyobrażalna, więc się zastanów, samo to, że nigdy nie zalejesz podłogi w salonie przy podmianie, w garażu już to nie jest takie straszne. To była moja karta przetargowa z kobietą, by w salonie nie było syfu.
    • Jest normalnie garaż ogrzewany 😉 Tak czy siak grzałka jakaś by musiała być plus pompa z izolacją która tam niby trzyma temperaturę i pianki na rury. Będziemy myśleć 😁
    • Pytanie czy garaż masz ocieplony/ogrzewany. Jeżeli nie to weź pod uwagę fakt, że temperatura powietrza w garażu może wpływać na temperaturę wody w filtracji i tym samym w akwarium. Musisz wtedy przewidzieć dodatkową zabudowę filtracji od strony garażu z izolacją np. styropianem 🙂 
    • @yaro rozumiem co masz na myśli. Ja kończę w maju dopiero 40 lat, aktywny fizycznie jestem w miarę więc nie będzie chyba problemów Wiadomo że wszystko wyjdzie w praniu podczas składania rurek, korpusów, kolanek na sucho bez klejenia, więc zawsze będzie można zrobić jakieś korekty  To akwarium planuje mieć najdłużej do 4-5 lat ponieważ za około tyle, będę robił remont całego salonu, kuchni, jadalni i zbiornik będzie budowany na cala ścianę. Już mam to zaplanowane i dogadane z moją kobietą. Zbiornik ma mieć wymiary 384 x 100 x100 (3840 litrów brutto) Dwiema szybami, frontowa i jedna boczna. Możliwe że będzie głębsze i wyższe ale to zależy ile miejsca będzie po usunięciu kawałka ściany w kuchni  Moja kobieta mnie kocha ale ma mnie już dość czasami xD I tak się dziwie że jeszcze ze mną jest   Właśnie wpadłem na pomysł taki że jak nie będzie miejsca i źle by się odkręcało korpusy podczas wymiany waty to jest opcja przewiercenia się przez ścianę do garażu i tam zrobić filtracje   Czemu ja na to wcześniej nie wpadłem ???  Ale ogólnie rozwiązanie tego narurowca jest ok ? Pozdrawiam i miłego dnia    
    • To dorzucę tylko jedno, Dlaczego zrezygnowałem z narurowców pod akwarium na rzecz kubełków? Szlak trafiał mnie gdy musiałem leżeć ba podłodze by odkręcać co tydzień korpusy. Sprawdź sobie ile miejsca będziesz miał jeśli chodzi o dostęp do korpusów, bo o ile wymiana raz na jakiś czas jak w przypadku kubełków jest do akceptacji, to cotygodniowe ćwiczenia gimnastyczne w szafce mnie osłabiały. Wróciłem do narurowca gdy mogłem go zamontować w piwnicy i wymieniać wkłady na stojąco.
    • Witam. Przespałem się z tym tematem i zrobiłem dzisiaj w pracy mały test. Mianowicie, zastosowanie kolanek 45 stopni spowoduje ze sam narurowiec będzie bardzo ale to bardzo długi. Mówię tu o zastosowaniu kolanek 45 stopni w zasadzie wszędzie, przed korpusami i za nimi. Tak jak na pierwszym i drugim rysunku. Gdzie nie było by praktycznie nigdzie rurek prostopadle, tylko po skosie ewentualnie równolegle. Test zrobiony ale niestety nie mogłem tego nagrać bo nie mogę używać telefonu w pracy za bardzo. Sprawdziliśmy jak woda grawitacyjnie przepływała przez kilka rurek i kolanek 45 stopni, co prawda bez korpusów do pojemnika i to samo zrobiliśmy na kolankach 90 stopni. Zbudowaliśmy podobne do siebie konstrukcje. Tak więc woda lepiej przepływa na kolankach 45 stopni, pojemnik 50 litrów napełnił się szybciej o około 2-3 sekundy. Czy to rzetelny test? Ciężko stwierdzić ponieważ nic nie robiło oporu dla tej wody. Tak czy siak jest jeden problem i to nie mały, zbudowanie całego narurowca w ten sposób, to braknie mi salonu na niego. Niestety wyszedłby dosyć długi. Po takiej krótkiej aranżacji tych rurek ten na kolankach 45 stopni już odstawał o kilka dobrych centymetrów a co dopiero na całym systemie.  Dodam tylko że rurki były stalowe średnica wewnętrzna 25mm, bo pcv nie mamy u mnie w pracy ale zawory kolanka itp. wszystko było.  Wiec pozostaje zbudowanie narurowca tradycyjną metodą.  Chociaż w pewnych miejscach zastosowałbym kolanka 45 stopni. To mój najnowszy prototyp narurowca z dwoma wlotami, z jednej strony rzecz jasna. Sugerowałem się tematami od @rekawiczka @stan @aurban6 i oczywiście nie ujmując nikomu innemu bo każdy dołożył przysłowiowego grosza swojej wiedzy W najbliższym czasie trzeba pospawać stelaż pod akwarium i później zbudować filtracje Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie co do ostatecznego myślę już rysunku to wysłucham z chęcią Pozdrawiam.
    • @rafalniski  O ten temat chodziło? Post 40  i dalej   
    • Co do przepływu to ja przez ostatni rok zmniejszyłem pompę 25/40 na I bieg i ogarnia spokojnie moja 500 z dużym przerybieniem. Ważne aby był odpowiedni obieg wody Przezroczyste korpusy niestety ścierają się wewnętrznie. Po 7 latach w biologi zeżarło mi te wypustki na dole  a wczoraj jeden z korpusów  poprzez mikrodziureczkę zaczął puszczać wodę. Dobrze, że popatrzyłem pod akwa. Ja bym wolał korpusy nieprzezroczyste bo chyba są mocniejsze.
    • Zawsze mogę rozwiercić korpusy. Te korpusy posiadam u siebie w domu(link na dole) w instalacji i producent deklaruje przepływ do 4000 litrów/ h. Troszkę droższe są ale ja na filtracji oszczędzać nie chce.  Co do BB10 problem jest taki że nie znalazłem transparentnych no i cena w porównaniu do innych rozwala 😁 https://allegro.pl/oferta/wessper-pojedynczy-korpus-filtr-wstepny-do-wody-1-17685366315?srsltid=AfmBOooUPk0u8GTOhZ7cjXZCpK6h23uVjxVYQ2kC75d0itBohz_kwjyb Czy mi zależy aż tak bardzo na przepływie? I tak i nie. Pomyślałem o zastosowaniu kolanek 45° ze względu na łatwiejszy przepływ wody, może to spowodować cichszy układ że tak powiem. Bez wibracji rezonansu czy co tam występuje w układzie 😁 A jak woda ma łatwiej to i wydajność się zwiększy, więc to już samo za siebie mówi. Dlatego właśnie założyłem ten temat aby omówić to, zza i przeciw. Wrócę z pracy to siądę jeszcze nad tym i będę myślał 😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.