Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej, 
może trochę głupi wątek, ale sprawia mi to spore problemy. Otóż około 1,5 roku temu założyłem zbiornik do którego trafiło 20 młodzików Saulosi, po niecałym roku jak już pięknie podrosły i całkowicie się wybarwiły zrobiłem selekcję i zostawiłem 2 + 8. W tym okresie oczywiście podchodziły do tarła i miały młode, natomiast nic nie przeżyło (zostało zjedzone). Wtedy problem pojawił się po raz pierwszy jak chciałem zrobić redukcję obsady, bo nie byłem w stanie ich wyłowić, jak tylko podejmowałem próby to znikały w kamieniach i mogłem sobie ganiać siatką po pustym akwarium. Nie pozostawało mi nic innego jak zdemolować całe akwarium i gdy nie miały się gdzie schować to mogłem je odłowić. Na pewno nie jest to optymalne, bo sprawia to dużo stresu, zarówno rybom jak i mnie.

Teraz po pół roku (może minimalnie więcej) od redukcji, mam już chyba ze 25 sztuk. 10 dorosłych, które są ze mną od początku i z 15 młodych w różnych rozmiarach, ale też już są to spore ryby i ciągle dochodzą kolejne młodziki. Muszę coś z tym zrobić, bo akwarium jest przerybione.

Czy macie może jakiś sposób żeby je odławiać, bo nie widzi mi się demolować akwarium co pół roku ;/ zrobiłem im chyba zbyt dobre warunki do chowania się i teraz mam problemy ;(

Posted (edited)

Tutaj był poruszany podobny problem. W temacie też jest zdjęcie całkiem fajnej pułapki :)

Edited by nsp
Zapomniałem dodać odnośnika do strony.
  • Like 4