-
Recently Browsing 0 members
- No registered users viewing this page.
-
No właśnie. Zdrowy rozsądek kazał redukować wcześniej, ale każda z tych ryb była u mnie długo, nie umiałem jakiejś ot tak sprzedać czy oddać. Cóż. Sentymenty spowodowały, że zadziałała natura. Mam nadzieję, że te dwa jakoś się podzielą zbiornikiem. Planuje dołożenie samic do 12.
-
By Andrzej Głuszyca · Posted
Odpuść sobie takie kupowanie na jakimś portalu. To nawet nie wygląda na kaseciaka jaki zrobił Decco. Załóż nowy temat w dziale OSPRZĘT z prośbą skierowaną do tych co mają kaseciaki i może ktoś Ci pomoże? Nie wiem czy Sławek czasami nie ma @Bezprym ? -
No właśnie.. w większym było OK. Natomiast w o wiele mniejszym jakim jest 240 ten układ się nie sprawdzi na dłuższą metę czego przykład jest u Ciebie. Nawet startując z narybkiem w 240 w układzie jaki miałeś , też by było możliwe do jakiegoś momentu. A potem lipa.. prędzej czy później. Ale próbować warto. -
Przykładów jest trochę,wiem,ale te projekty są raczej opisowe lub takie na szybko robione na kartce.Nie bardzo chyba potrafię z nich skorzystać,o czym wspomniałem już w innym temacie. Tym bardziej, że wersji jest kilka czy kilkanaście. Dlatego szukam ewentualnych ofert sprzedaży. Faktem jest jednak,że zlecając komuś (kupując) wykonanie,można niestety potem żałować 😉 Dzięki za odpowiedź 👍
-
Owszem.. ale jak u mnie to była przypadkowość. Nie miały Yellow tego problemu. Inna sprawa , że inaczej mają zbudowany układ pokarmowy mięsożercy i roślinożercy. Stąd po prostu mieszałem pokarmy w puszce i to od lat się sprawdzało. -
Obydwaj macie rację, ale trzeba wspomnieć, że efektem ubocznym karmienia Yellowów trawą są czarne przebarwienia ciała.
-
Niestety pierwsza porażka przy projekcie. Próba przeniesienia Saulosi z wielogatunkowego 400 do jednogatunkowej 240 nie obyła się bez problemów. Układ 4/8 funkcjonujący w towarzystwie innych gatunków z trzema wybarwionymi samcami i jednym "lekko zdominowanym" w jednogatunkowej 240 nie przeszedł. Odlowilem wszystkie ryby, było burzliwie i agresywnie, ale myślałem, że się ułoży. Niestety. Dzisiaj rano wyłowiłem trupka jednego z samców, a drugi mocno poturbowany wrócił do 400.Dwa dni jakoś było i nocna akcja zmieniła wszystko. Jak się wyliże, to pójdzie w świat. Dwa pozostałe w 240 samce na razie podzieliły zbiornik na pół i się ignorują. Samice pływają po całości. Jedna wypuściła młode, których zjedzeniem nikt nie jest jakoś mocno zainteresowany.
-
Wszystkie gatunki bez problemu poradzą sobie na mieszance 3/1 - 4/1 z przewagą roślinnego oczywiście. Mrożonki nie są potrzebne - to tylko niepotrzebne ryzyko. Nie wiem czy dobrze doczytałem ale masz niezbyt duże akwarium więc Acei bym odpuścił. Zamiast yellow zobacz Labidochromis Perlmutt. Są mniejsze i łagodniejsze.
-
Nie korzystałem ale powiem szczerze nie wygląda to zbyt fajnie. Masz na forum wiele przykładów jak zbudować kaseciaka. Formatki zamówisz np w fabertec.pl a gąbki z allegro Zrobisz sobie pod wymiar taki jak Ci dokładnie pasuje za 1/2 ceny.
-
Sztuczny twór ale roślinożerca. Roślinożerca. Niby roślinożerca ale trochę mięska nie zaszkodzi. Niektórzy twierdzą ,że typowy mięsożerca a ja , że wszystkożerca. To była teoria. A teraz praktyka:) Miałem w 720 litrach ( oprócz saulosi coral, który jest sztucznym Tworem i do ładnych nie należy jak prawdziwe saulosi) te trzy gatunki plus inne ryby mięsożerne i roślinożerne.. karmiłem w następujący sposób : do jednej puszki wsypałem pokarm dla roślinożerców Vibra Bites Hikari ( nie trzeba namaczać) , spirulinę w granulkach ( jak najmniejsze), i coś z nature food dla wszystkożerców. Generalnie starałem się aby w puszcze były pokarmy dla mięsożerców, roślinożerców i wszystkożerców. Raz dziennie podawałem też mrożonki ochotki. Ale tego nie polecam. Chociaż raz lub dwa razy w tygodniu możesz podawać . To akurat przemyśl. Jeszcze raz w tygodniu podawałem d‑allio plus granulat firmy Tropical. Pokarm ten ma zwiększoną zawartość czosnku stąd był w jadłospisie moich ryb profilaktycznie mimo, że wiele pokarmów ma w swojej zawartości czosnek.
-
-
Topics
-
Images
Recommended Posts