Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@bobanr próbowałeś z watą w filtrze? Ja w obu kubłach mam na końcu filtracji plaster waty. 

@Bartek_De Microbe-Lift Sili-Out 2 nie wiesz czy można stosować razem z żywicą, która usuwa azotany?

@triamond myślisz, że można dodawać asekuracyjnie przy podmianach? kupić jakiekolwiek na allegro? https://allegro.pl/listing?string=tiosiarczan sodu 

Opublikowano
26 minut temu, ziemniak napisał(a):

Microbe-Lift Sili-Out 2 nie wiesz czy można stosować razem z żywicą, która usuwa azotany?

Można. Myślę, że nie powinno mieć także znaczenia czy dasz to przed czy po żywicy. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Miałem przebłysk świadomości... mogę zasypać korpus 50/50 węgiel + wciągacz SiO2. Przy małym przepływie na dolewce powinno zadziałać. Resztę z wody w zbiorniku powinny pobrać okrzemki i w ciągu miesiąca przy podmianach co tydzień powinienem mieć oczekiwany rezultat.

Opublikowano

A spróbuj i kup purigen (drogi fakt), u mnie w dobe rozwiązał problem zmętnionej wody w 100 L baniaku. W tym momencie jest czystsza niż kranówa a miałem bardzo podobnie.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.10.2023 o 09:01, ziemniak napisał(a):

@bobanr próbowałeś z watą w filtrze? Ja w obu kubłach mam na końcu filtracji plaster waty. 

Muszę spróbować. Zbijanie krzemianów niewiele dało w moim odczuciu. Przestałem nawet świecić przez te kilka dni (pozostało jedynie światło naturalne), ale to nic nie zmieniło. Rzekłbym, że w wodzie nawet więcej farfocli zaczęło być widocznych.

Sprawdzę i dam znać.

@EnsaBorlejki świetne rybska. O moich doświadczeniach pisałem już na forum. Aktualnie obsada, to jedynie samotny samiec (po długiej walce samiczka odeszła do krainy wiecznych łowów). Resztę oddałem lub się wytłukły (tak, w stosunku do siebie były agresywne). Ale najważniejsze, to z doświadczeń z tymi rybami, stwierdzam że moje akwarium jest na nie za małe.

Edytowane przez bobanr
Opublikowano

Popieram watę i purigen itp. Ja u siebie mam w prefiltrze watę JBl symec xl , taka zielona. A do tego na zmianę Purigen ( stary już jest i nie wiem czy działa czy nie działa) z ORCA LAB ORGAN-EX. To drugie regeneruje się solą. Super łatwo. Taki zestaw stosuje blisko 3 lata i wszystko działa. Woda kryształ mimo iż mam paskudną wodę z kranu która pobudza okrzemki plus zbyt liczna obsada. 

Opublikowano

Moim zdaniem musisz pomyśleć o większej powierzchni filtracyjnej, filtracja kasetowa ma to do siebie że woda nie przepływa równomiernie przez gąbki Z biegiem czasu woda pomija powierzchnie zapchaną i kieruje się po najmniejszej linii oporu. Posiadasz duże ryby które dużo brudzą. Obserwuję taką sytuację w moich akwariach, tyle samo litrów z tym że w jednym akwarium powierzchnia filtracyjna stanowi 10% zwykłe wkłady woda jest krystalicznie czysta. Akwarium z mniejszą powierzchnią filtracyjną , kiedy tylko narybek dorasta nie radzi sobie z klarownością. pozdrawiam

Opublikowano

Ja niedawno wystartowałem akwarium 540l i miałem zakwit pierwotniaków. Dołożyłem tymczasowo dwa filtry wewnętrzne aquaela. Na jednym założyłem watę, na drugim gęstą gąbkę. Po jednym dniu woda zrobiła się kryształ :)

20231025_082456.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Albo przegapiłem, albo nie było o tym wzmianki. Jak przedstawia się sama woda prosto z wodociągu? Ma zachowane normy klarowności itp.? Może sam wodociąg dostarcza już delikatnie "zamuloną" wodę, czego nie widać w codziennym użytkowaniu, a w akwarium już tak.