Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla aranżacji tego akwarium nie pasuje wiele gatunków. Jestem w trakcie lektury książki zakupionej na stronie Tan-Mal (mam nadzieje, że to żadna reklama, znalazłem ich dzięki forum).

Dostałem ofertę i jestem zaskoczony ogromną ilością ryb jaka jest do wyboru.

Kompletnie nie mam żadnych preferencji, wszystkie się podobają. Wydaje mi się, że powinny kontrastować z tą konkretną kolorystyką, jednocześnie być szczęśliwe:)

Jest jedna propozycja od forumowicza - Acei, tylko to duża ryba rośnie jak na ten zbiornik?

Opublikowano

Ode mnie sugestia, odrobinę mniej skał i wtedy do tego jakieś ryby typu Lethrinops, Otopharynx, Tramitichromis? Niektóre Aulonocara spokojniejsze mogłyby być z nimi. 

Opublikowano

Moje doświadczenie wskazuje, że ta wielkość akwarium dla non-mbuny jest wystarczająca jedynie dla mniejszych gatunków i raczej w chowie jednogatunkowym. Proponuje pójść w  mbunę co przy spokojniejszych gatunkach da Ci możliwość hodowli nawet 3 gatunków jednocześnie

• Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, Bartek_De napisał(a):

@Pikczer kolega pisał w cytowanym temacie, że jest zdecydowany na mbunę. @Krzy$ warto byłoby określić w tym temacie z jakiej grupy ryb chcesz stworzyć obsadę do swojego akwarium.

A tam gadasz:) A nigdy nie miałeś tak, że zdecydowanie chcesz paczka a jednak wziąłeś drożdżówkę? 

• Lubię to 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Pikczer napisał(a):

A tam gadasz:) A nigdy nie miałeś tak, że zdecydowanie chcesz paczka a jednak wziąłeś drożdżówkę? 

Dlatego napisałem żeby kolega się określił, bo jeden będzie polecał mbunę, drugi non-mbunę i dopiero zrobi się galimatias z którego autor tematu nie będzie wiedział na co się zdecydować. A tak, przynajmniej jasno będzie określony kierunek w którym idziemy.

Nie lubię drożdżówek, zawsze biorę pączka:D A tak na marginesie, najlepsze pączki ma Łomża... a nie, to bączki, sorry:D😂😂

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
Opublikowano
1 hour ago, Bartek_De said:

Dlatego napisałem żeby kolega się określił, bo jeden będzie polecał mbunę, drugi non-mbunę i dopiero zrobi się galimatias z którego autor tematu nie będzie wiedział na co się zdecydować. A tak, przynajmniej jasno będzie określony kierunek w którym idziemy.

Nie lubię drożdżówek, zawsze biorę pączka:D A tak na marginesie, najlepsze pączki ma Łomża... a nie, to bączki, sorry:D😂😂

Tak właśnie się stało! :) Ten wybór jest w tym momencie dla mnie zbyt trudny. Napewno wezmę pod uwagę wszystkie gatunki, które wymieniliście, bardzo dziękuję za odzew. Zdecyduje być może na miejscu w hodowli z tych przez Was wymienionych. 

2 dni po starcie pojawił się glon (co jest dla mnie dziwne po ilości kasy jaka poszła w tą filtrację), żadnych ryb narazie nie kupuje, mam czas na świadomy dobór obsady... 

Opublikowano (edytowane)

@Krzy$ Acei pięknie by wyglądało, pływając między tymi dwoma „pniami” i skubiąc je, pytanie, czy nie wyrośnie za duże na ten zbiornik.

A jaki glon się pojawił? Może za dużo światła na początek? W swoim akwarium przez miesiąc nie świeciłem, dojrzewało sobie w ciemnościach. 😉 Jak startowałeś, w sensie bakterii, pożywki, brudu z gąbki, itp.?

Edytowane przez TomekT
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Krzy$ napisał(a):

2 dni po starcie pojawił się glon (co jest dla mnie dziwne po ilości kasy jaka poszła w tą filtrację)

Już pierwszy rzut oka na zdjęcia z Twojego postu w dziale przedstaw się... widać, że masz światło typowe dla akwariów roślinnych (przewaga barwy Full Spectrum tudzież White Full Spectrum i niebieskiej) nie ma się co dziwić, że poszły glony i temu nie jest winna filtracja. Myślę, że na lampę również wydałeś majątek. Zdradź co to za lampa. Swoją drogą, glon w Malawi jest pożądany, zwłaszcza mbuna lubi skubać.

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1