Krzy$ Opublikowano 16 Września 2023 #1 Opublikowano 16 Września 2023 Start akwarium o wymiarach jak w tytule, znajduje się między dwoma pokojami, Jest zbudowane na sumpie, oświetlenie ledowe, w środku kamień dragon stone oraz red wood. nie wiemy jeszcze jakie gatunki ryb wpuścić.
Bartek_De Opublikowano 16 Września 2023 #2 Opublikowano 16 Września 2023 49 minut temu, Krzy$ napisał(a): nie wiemy jeszcze jakie gatunki ryb wpuścić O to pytaj w dziale obsady, tutaj tylko przedstawiamy akwaria.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 16 Września 2023 #3 Opublikowano 16 Września 2023 Finalnie ładne. Mnie się podoba. Czy to akwa dla pyszczaków?
Bartek_De Opublikowano 16 Września 2023 #4 Opublikowano 16 Września 2023 Teraz, Andrzej Głuszyca napisał(a): Finalnie ładne. Mnie się podoba. Czy to akwa dla pyszczaków? Też chciałem o to zapytać, mając w pamieci poprzednie akwarium kolegi
Krzy$ Opublikowano 16 Września 2023 Autor #5 Opublikowano 16 Września 2023 5 hours ago, Andrzej Głuszyca said: Finalnie ładne. Mnie się podoba. Czy to akwa dla pyszczaków? Tak, zamierzam wpuścić Mbuna. Jeśli chodzi o wystrój to sam mam mieszane odczucia, widziałem takie akwaria z korzeniem czy rośliną i podobały mi się. Wiem, że wielu forumowiczów nie lubi tego. Zwłaszcza Pyszczaki nie lubią np. Dragon Stone ma chyba ostre krawędzie.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 16 Września 2023 #6 Opublikowano 16 Września 2023 1 godzinę temu, Krzy$ napisał(a): eśli chodzi o wystrój to sam mam mieszane odczucia, widziałem takie akwaria z korzeniem czy rośliną i podobały mi się. Wiem, że wielu forumowiczów nie lubi tego Korzenie również występują w jeziorze Malawi choćby w strefie brzegowej. Pomiędzy korzeniami dobrze czują się Acei. Tu jest OK . Może być trochę mało kryjówek ale to może być złudne patrząc na te akwa. 1 godzinę temu, Krzy$ napisał(a): Dragon Stone ma chyba ostre krawędzie. Będzie OK. Brak pokrywy może być kłopotliwy ale niekoniecznie. Faktem jest , że jak miałem biotop Malawi to zawsze pokrywę miałem. Nigdy nie sprawdzałem czy pyszczaki wyskakują czy nie. Ale dorobienie i położenie pokrywy nie będzie problemem. Zaburzy tylko urodę tego zbiornika bo wygląda naprawdę bardzo fajnie.
Robson79 Opublikowano 16 Września 2023 #7 Opublikowano 16 Września 2023 Niestety pyszczaki "lubią" sobie wyskoczyć z akwarium ale zawsze możesz dorobić przykrycie z pleksi z otworami na wystające korzenie 1 1
Krzy$ Opublikowano 17 Września 2023 Autor #8 Opublikowano 17 Września 2023 Dziękuję za uwagę o wyskakujących Pyszczakach. Czekamy na fronty - akwarium będzie zamknięte po bokach ale faktycznie dorobimy 'sufit' żeby nie skakały do komina.
Pikczer Opublikowano 17 Września 2023 #9 Opublikowano 17 Września 2023 U mnie przy karmieniu muszę zawsze ostrożnie odsuwać pokrywę i jednocześnie ręką zasłaniać ten otwór bo walą jak szalone. Zawsze widzę czyjąś głowę, płetwę ogonową albo całą sylwetkę powyżej linii akwarium. Bez pokrywy nie miałbym większości ryb. Oczywiście taki kocioł jest w godzinach karmienia. Ale w ciągu dnia jak jakieś samce dyskutują to też czasami słychać jak ktoś przywali w pokrywę. Dlatego sugeruję pomyśleć nad przykryciem, bo nawet malutkie początkowo ryby mogą wyskoczyć, a szkoda żywych istot. Jak dla mnie ten wystrój bardziej pasuje dla non-Mbuna. Zabrać parę kamieni z lewej i będzie fajna plaża np do karmienia. Sam w sobie wystrój bardzo klimatyczny. 2
TomekT Opublikowano 17 Września 2023 #10 Opublikowano 17 Września 2023 Jakiej grubości jest szkło, że nie ma spinki poprzecznej na środku?
Rekomendowane odpowiedzi