Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś pierwszy raz od zalania zmierzone parametry (testy kropelkowe JBL):

pH    7,8 (z zakresu 7,4-9)

GH    14

KH    10

NH4    <00,5

NO2    0,05

NO3    3

Jutro planuję dodać drugą ampułkę Prodibio i kolejną porcję brudu z gąbki z funkcjonującego akwarium. Pierwszą ampułkę i porcję brudu wlałem przy zalewaniu 3.07.

Opublikowano
Godzinę temu, TomekT napisał(a):

Jutro planuję dodać drugą ampułkę Prodibio i kolejną porcję brudu z gąbki z funkcjonującego akwarium. Pierwszą ampułkę i porcję brudu wlałem przy zalewaniu 3.07.

Nie jestem specjalistą, tu na forum jest wiele osób z doświadczeniem, ja 2 mięsiace temu odpałiłem swoje pierwssz Malawi tak (z bardzo dobrym efektem): (są moje posty znajdziesz)
- wystartowałem na Seachem Stabiliy (w odroznieniu od Prodibio one mają pożywkę dla bakterii)...i lałem wg. istrukcji...do tego brudna gąbka/woda z innego zbiornika
- po tygodniu nagły skok NO2 - czyli dużo "azotu" w wodzie, jest pożywka i wlałem ampułke Prodibio (dodając wg. instrukcji mniejsze dawki Seachem)
- po tygodniu NO2 zerowe i troche większe NO3, kilka dni pozniej wpuscilem obsade
W sumie od zalania zbiornika do wpuszczenia obsady bylo kolo 16-18 dni...rybki OK, zero problemow z parametrami wody, glonami itp itd

Teraz raz na tydzien przy podmiance dolewam troche Seachem i dodaje ampulkę Prodibio  i mysle ze tak będe robił przez miesiąc/dwa - ponoć dla ustabilizowania biologii i filtrow potrzeba ze 3 miesiace, wiec dodaje te bakterie (ich nie mozna w zasadzie przedawkowac)

• Lubię to 1
Opublikowano

@vib Dzięki. Przy odpalaniu dodałem jeszcze łyżeczkę suchej karmy, bo brudek z innego akwarium był dość lurowaty - ale może zaopatrzę się w Seachem albo Tropical BactoActive (też mają chyba pożywkę); kierowałem się opisem kolegi @egon44, gdzie nie było mowy o dodatkowych pożywkach przy stosowaniu brudu z funkcjonującego akwarium. Z podobnymi wypowiedziami spotkałem się też gdzie indziej na tym forum, że sam brud z gąbki wystarczy jako pożywka.

• Lubię to 1
Opublikowano

W końcu pierwsze przymiarki z oświetleniem. Na razie same moduły białe (11000K) 8 szt, rozłożone na 100 cm długości zbiornika, ale mogłoby być po jednym skrajnym module mniej, by boki były mniej doświetlone. No i na zdjęciach moduły świecą na 100%, widać, że trochę za mocno. W najbliższych dniach zobaczę, jak wygląda połączenie modułów białych i rgb (6 szt.).

5ADB863D-9431-4096-A0B7-F08B187C6414.jpeg

54CE39D4-BBE7-4589-AF51-FAB80FC78A06.jpeg

• Lubię to 8
Opublikowano (edytowane)

Kolejny pomiar parametrów:

pH    7,8-8,0 (z zakresu 7,4-9)

GH    13

KH    9

NH4    <0,05 (bez zmian)

NO2    0,2-0,4 (było 0,05)

NO3    5 (było 3)

@Vrzechu, raportuję, że spod pokrywy nic nie cieknie po szybach. Nie przyklejałem jej do szkła, tylko na dolnej krawędzi ramy dałem uszczelkę z mikrogumy EPDM o grubości 2 mm. Odpukać, na razie zdaje egzamin.

Wieczór w akwarium:

709C9180-67B3-408C-9435-3C80DA3611D4.jpeg

Edytowane przez TomekT
  • Lubię to 3
Opublikowano

Tomek, muszę Ci powiedzieć, że mega wygląda to akwarium.

Podziwiam ile rzeczy zrobiłeś sam. Ja mam 2 lewe ręce :D

Ale też muszę wstawić swoje zdjęcia w moim wątku, bo zalałem tydzień temu.

• Dziękuję 1
Opublikowano

@TomekT dzięki za info :) Czy uszczelka jest po prostu płaską gumą czy ma jakiś kształt jak uszczelki do okien czy drzwi? Bardzo fajnie ten Twój projekt się rozkręca :) 👍 super sprawa z tą hydroponiką. Czekam na dalsze fotorelacje :D powodzenia! 🍻

• Lubię to 1
Opublikowano

@Vrzechu to jest płaska uszczelka 2x10 mm, dość delikatna, ale klej mocno trzyma. I chyba polecam EPDM bardziej, niż zwykłe gumowe uszczelki. 

Dzięki, będę meldował. 🙂 Dwa skrzydłokwiaty trochę oklapły, ale mam na dzieję, że się przestawią i zaaklimatyzują, zraszam je codziennie kilka razy.

Jeśli parametry wody będą odpowiednie, to za tydzień-dwa chyba będę mógł już wpuszczać ryby.

• Lubię to 1