Pierwsze malawi 130x54x60 cm
-
Ostatnio przeglądający 1 użytkownik
-
Przez Vrzechu · Opublikowano
Trzeba podążać za głosem akwarystycznego serca Mnie kusi bardzo jeszcze biotop Ameryki Południowej. Może kiedyś zrobię drugi mniejszy zbiornik w klimacie Black Water. Żonka na drugie mniejsze akwarium w przyszłości się zgodziła Ale mam dylemat w jakim klimacie je organizować. Chodzi po głowie Black Water, Tanganika, ale kusi też jakiś mini morszczak albo zabawa w alchemię przy akwarium roślinnym No ale to wszystko jakieś plany na nie wiadomo kiedy. W końcu nawet jeszcze jedna ryba nie zasiedliła nowego projektu -
Przez TomekT · Opublikowano
Dzięki. 😉 Też prawda, no ale właśnie to ale ... Mnie to chwilowe "ale" coś się przedłuża. 😜 -
Ja zatem trzymam kciuki za Twój odpoczynek finansowy A co do akwarium jednogatunkowego to wg mnie, żeby pokusić się o obserwacje zachowania charakterystycznego dla jednego konkretnego gatunku trzeba byłoby to rozegrać jeszcze bardziej ascetycznie czyli w naprawdę dużym baniaku trzymać jeden gatunek. W innym wypadku wg mnie ryby będą się zachowywać tak samo jak w wielogatunkowym. Oczywiście mówię to mając na myśli racjonalnie dobraną obsadę a nie zupę rybną gdzie nie ma już jakichkolwiek zachowań ciekawych do obserwacji. Ale.... Ale... Przez chwilę miałem zakusy na taki zbiornik w poprzedniej 450tce z obsadą złożoną z samych Demasonów -
Przez TomekT · Opublikowano
@Vrzechu Bo mam wrażenie, że po półtora roku od założenia akwarium doszedłem do etapu, z którym mierzy się każdy na początku - ile gatunków? "Nieee, nie wezmę jednego, będzie nudno, im więcej, tym lepiej" (oczywiście w granicach litrażu, rozmiarów/wymagań ryb). Po prostu patrząc na obecną obsadę chciałbym zaobserwować więcej zachowań wewnątrzgatunkowych, grupę jednego, góra dwóch gatunków. 😉 To też ma swój urok, czasami większy, niż obsada kilkugatunkowa, która wówczas siłą rzeczy nie prezentuje swoich możliwych walorów. A co do większego akwarium, to ze względu na zakup auta, który się rozciągnął w czasie, muszę trochę odpocząć finansowo. W firmie mamy nowy system, były intensywne przygotowania w ostatnim kwartale 2024, wystartował, no i jest masa problemów, które bardzo angażują czasowo. Na razie nie mam czasu o tym na spokojnie pomyśleć, dlatego tym bardziej trzymam kciuki za nowe projekty, jak Twój, albo Łukasza @lukBB. 😀 -
@TomekT dlaczego myślisz nad zmianą na jednogatunkowe akwarium? A co w ogóle w temacie projektu większego baniaka? -
Przez Pikczer · Opublikowano
Fajne maluchy:) Zdrówka życzę rybom i Tobie
-
Tematy
-
Grafiki
Rekomendowane odpowiedzi