Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Aktualizacja: kolejna redukcja obsady. Nowy dom znalazły 4 szt. Cynotilapia Hara Gallireya Reef. 

Aktualnie w akwarium pływają 22 ryby:

- 6 szt. L. Perlmutt 1+5 (2 samiczki aktualnie inkubują),

- 5 szt. I. Sprengerae 1+4,

- 8 szt. M. Msobo Magunga (jeden w pełni wybarwiony samiec, reszta to wielka niewiadoma; będę po kolei oddawał wybarwiające się samce),

- 3 szt. C. Hara, jeden wybarwiony samiec, reszta wyraźnie mniejsza, z czego może być kolejny samiec, ma wyraźnie dłuższe pletwy brzuszne.

Ponadto, pierwszy raz od zalania akwarium jedna ryba przeniosła się do krainy wiecznego karmienia. Byłem w tym czasie na urlopie, po powrocie jeden trupek M. Msobo - jeszcze żółty, pewnie samiec, który zaczynał się wybarwiać. Podejrzewam tego w pełni wybarwionego, gania pozostałe ze swojego gatunku, ale poważniejszych starć na razie nie widziałem.

Edytowane przez TomekT
  • Lubię to 3
Opublikowano

Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).

• Lubię to 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 13.01.2025 o 23:47, Binambik napisał(a):

Świetne akwarium. Nietypowe wymiary. Wygląda niesamowicie! Będą kolejne aktualizacje ?

Hej. Nie wiem jak, ale przeoczyłem Twój post, powiadomienie przyszło dopiero teraz. 🤔

Dzięki za miłe słowa. 👍 Tak, wymiary trochę nietypowe, bo nie bardzo miałem miejsca na więcej, a i okazyjnie dostałem szafkę pod zbiornik. Czy będą aktualizacje? Coś tam na bieżąco będę dopisywał, choć niewiele się dzieje. Na pewno muszę wymienić przynajmniej część roślin z hydroponiki, bo jednak zmarniała. No i myślę nad zmianą obsady, np. nad jednogatunkową Chindongo Saulosi bądź dwa gatunki, wspomniany plus Pseudotropheus cyaneorhabdos "Maingano".

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

@Vrzechu Bo mam wrażenie, że po półtora roku od założenia akwarium doszedłem do etapu, z którym mierzy się każdy na początku - ile gatunków? "Nieee, nie wezmę jednego, będzie nudno, im więcej, tym lepiej" (oczywiście w granicach litrażu, rozmiarów/wymagań ryb). Po prostu patrząc na obecną obsadę chciałbym zaobserwować więcej zachowań wewnątrzgatunkowych, grupę jednego, góra dwóch gatunków. 😉 To też ma swój urok, czasami większy, niż obsada kilkugatunkowa, która wówczas siłą rzeczy nie prezentuje swoich możliwych walorów.

A co do większego akwarium, to ze względu na zakup auta, który się rozciągnął w czasie, muszę trochę odpocząć finansowo. W firmie mamy nowy system, były intensywne przygotowania w ostatnim kwartale 2024, wystartował, no i jest masa problemów, które bardzo angażują czasowo. Na razie nie mam czasu o tym na spokojnie pomyśleć, dlatego tym bardziej trzymam kciuki za nowe projekty, jak Twój, albo Łukasza @lukBB😀

Edytowane przez TomekT
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ja zatem trzymam kciuki za Twój odpoczynek finansowy ;) A co do akwarium jednogatunkowego to wg mnie, żeby pokusić się o obserwacje zachowania charakterystycznego dla jednego konkretnego gatunku trzeba byłoby to rozegrać jeszcze bardziej ascetycznie czyli w naprawdę dużym baniaku trzymać jeden gatunek. W innym wypadku wg mnie ryby będą się zachowywać tak samo jak w wielogatunkowym. Oczywiście mówię to mając na myśli racjonalnie dobraną obsadę a nie zupę rybną gdzie nie ma już jakichkolwiek zachowań ciekawych do obserwacji. Ale.... Ale... :P Przez chwilę miałem zakusy na taki zbiornik w poprzedniej 450tce z obsadą złożoną z samych Demasonów :D 

Opublikowano

Dzięki. 😉

Też prawda, no ale właśnie to ale ...

27 minut temu, Vrzechu napisał(a):

Ale... :P Przez chwilę miałem zakusy na taki zbiornik w poprzedniej 450tce z obsadą złożoną z samych Demasonów

Mnie to chwilowe "ale" coś się przedłuża. 😜

• Lubię to 1