Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiedzialem gdzie to wladowac, wiec dalem tutaj. Moje pytanie brzmi, oplaca miec sie te swiderki(jesli tak to skad je wziac) w akwa, bo jak kiedys przytachalem jakies slimaki z roslina do akwa(nie malawi) to ledwo sie tego dziadostwa pozbylem i dla tego pytam czy to sie opyla??? bo jak mam miec znowu plage...(wtedy slimaki byly wszedzie, na roslinach, we filtrze, na rybach-wyobrazacie to sobie :lol: ) a tak na serio, moze sa jakies sposoby zeby kontrolowac ilosc tych slimakow?? prosze o wyczerpujace odpowiedzi, bo co do slimakow jestem juz ostrozny.

Opublikowano

Pewnie że się opłaca..Likwidują strefy beztlenowe w piasku...temat niedawno omawiany na forum....Co do redukcji ślimaków...Ktoś kiedyś wspomniał że niektóre gatunki ryb je ślicznie eliminują..Ale i tak się mnożą na potęgę.Na szczęście siedzą cały dzień w piachu robiąc dobrą robotę :wink:

Opublikowano

Świderki to ślimaki przebywające w podłożu. Moim zdaniem są jak najbardziej potrzebne. Spulchniają Ci piasek na dnie i dzięki temu nie powstają strefy beztlenowe. Żywią się (nie wiem, czy całkowicie, czy częściowo) odchodami ryb. Mam jedno miejsce w akwa, gdzie zawsze trochę kupek się nazbiera i świdry zawsze tam są.

Kontrolować ich liczbę jest ciężko. Możesz sam odławiać ich nadmiar. Część, ale niewielką, zjedzą ryby. Muszelki zostawiam zawsze jako "podtrzymywacze parametrów" :D

Mam świdry od dwóch lat, rozmnażają się okropnie i chyba dopiero za dwa miesiące trochę uszczuplę tą "wylęgarnię" :mrgreen: chcesz trochę :?: :wink:

Opublikowano
Ktoś kiedyś wspomniał że niektóre gatunki ryb je ślicznie eliminują..

Z tego, co ja pamiętam, chodziło o L.Chisumulae. Ale jakie jeszcze ryby, to nie wiem. Moje roślinożerne mbuna to średnio się zabierają za ślimaki.

Opublikowano

No bo może będę za tydzień w niedzielę w Sosnowcu, jeśli tak, to na 100% jadę przez Gliwice do teściów :wink:

A w żadnym sklepie nie masz u siebie?a właściwie, jak pojedziesz do Sosnowca, to tam powinni mieć. Kupisz troszkę, a kolonia sama się powiększy :mrgreen: