Skocz do zawartości

Nowy zbiornik: Kranowa czy RO - parametry dobre ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Za kilka dni/tygodni zaleje nowy zbiornik pod Malawi i moje pytanie dotyczace mojej wody, czy kranowa jest OK czy lac zmineralizowana RO? (mam zbiorniczki w krewetami, tam uzywam RO + mineraly, wiec dla mnie uzywanie RO to nie problem, tylko dzien jak co dzien).
Moje parametry kranowy wg, testow:
mS: 194
PH: 7,3
GH: 4
KH: 3
NH,NO, PO bliskie 0

plus wklejam badania z wodociagow (Katowice)

I moje pytanie lac kranowe, czy tak jak moje krewety uzywac RO i ustalac parametry solami?

woda katowice marzec 2023.jpg

Opublikowano

Z kranówki pH pewnie skoczy z 7,3 do 7,5-7,6. KH warto będzie trochę podwyższyć solami, bo będzie spadać do zera. W przypadku RO będziesz musiał więcej soli użyć, bo pH pewnie będzie poniżej 7. Jeśli NO3 z kranówki jest niskie to ja bym się nie bawił w RO. Jedynie przepuszczał wodę przez węgiel do podmian, choć to też takie raczej dmuchanie na zimno. Sprawdź jeszcze NO3 swoimi testami dla pewności.

RO możesz jeszcze zastosować do startu wraz z solami. U mnie raz się udało i wystartowałem zbiornik bez "cyklu azotowego", ale ryby wpuszczałem też etapami zaczynając od 10 szt 1-2 cm.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzieki...tez po przemysleniu doszedlem do wniosku, ze daruje sobie RO, ale czekalem na jakis odzew tu i rady :)
Zamowilem dzis nowy wklad weglowy, jakis minikranik i 10 m wezyka 3.8 cala i bede tak jak zestaw RO podlaczal pod waz prysznicowy (do krewet nosze wode baniaczkiem/butelka, bo do tych paru mini kostek to mi się nawet by nie chcialo weza rozwijac :P ).

Co do startu, to już 2 miesiace temu pod jedna kosteczke podlaczylem dodatkowo parolitrowy kubel z gabkami i ceramika, woda się mieli, nadfiltracja totalna (kosteeczka 20L, kubel przeplyw z 400L na godzine, ale skrecilem) i bede mial dzialajacego biologa na start malawi :)

Opublikowano
9 godzin temu, ziemniak napisał(a):

Z kranówki pH pewnie skoczy z 7,3 do 7,5-7,6. KH warto będzie trochę podwyższyć solami, bo będzie spadać do zera.

PH spadnie do 0? To chyba niemożliwe.

Opublikowano
10 godzin temu, ziemniak napisał(a):

KH warto będzie trochę podwyższyć solami, bo będzie spadać do zera.

@suricade Agnieszko, przeczytaj jeszcze raz;) chodzi o KH. Ja również się na to złapałem:D 

• Lubię to 1
Opublikowano

@vib Woda kranowa jest ok. Bez sensu marnować 4x więcej na RO i sole. Jak będzie dobrze napowietrzana (mało CO2 w wodzie), pH będzie też ok (dla 5 ppm CO2 pH ok. 7,3;  jak podniesiesz kH do 5 to ok. 7.5).

• Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, triamond napisał(a):

jak podniesiesz kH do 5 to ok. 7.5).

Warto ten parametr utrzymywać wyżej (nawet 10 i więcej) wtedy nie trzeba się martwić o pH

• Lubię to 1