olo131 Opublikowano 21 Marca 2023 #1 Opublikowano 21 Marca 2023 Witam mam młode Aulonocara Stuartgranti USISYA 3-4cm . Lecz wszystkie mają ubarwienie dorosłych samców. Niby były Karolinę karmą ma wybarwienie i samicę mają spłowieć . Czy jest to możliwe czy kupiłem po prostu 10 samców ?
Bartek_De Opublikowano 21 Marca 2023 #2 Opublikowano 21 Marca 2023 (edytowane) Przeniosłem do właściwego działu. Drugi, zdublowany temat usunąłem. Jeśli pomylisz się w tytule to nie dubluj tematów, a edytuj go i masz możliwość poprawienia treści jak i samego tytułu. Edytowane 21 Marca 2023 przez Bartek_De 1
piotriola Opublikowano 22 Marca 2023 #3 Opublikowano 22 Marca 2023 Ryby które wybrałeś długo się wybarwiają, trzeba trochę cierpliwości. Samice w zależności od warunków w których się znajdują mogą być ciemniejsze. Przed wybarwieniem można próbować rozpoznać samca po płetwie grzbietowej, będzie ona ostrzej zakończona. Przy takiej wielkości trudno coś doradzić. Spróbuj wykonać zdjęcie, wstaw w tym temacie.
lonio Opublikowano 22 Marca 2023 #4 Opublikowano 22 Marca 2023 Ale kolega pisze, że on ma już wybarwione ryby. Trochę Aulonek w życiu przerobiłem, ale w tym rozmiarze jeszcze nie widziałem w pełni wybarwionych. Samice potrafią również mieć jakieś przebłyski np. niebieskiego pyska, ale to są jedynie szczegóły. Jeśli faktycznie ktoś je karmił czymś, co potrafi rybę wybarwić na tym etapie, to też dobrze o nim nie świadczy. Ale fakt, przydała by się jakaś fotka.
olo131 Opublikowano 22 Marca 2023 Autor #5 Opublikowano 22 Marca 2023 2 godziny temu, piotriola napisał(a): Ryby które wybrałeś długo się wybarwiają, trzeba trochę cierpliwości. Samice w zależności od warunków w których się znajdują mogą być ciemniejsze. Przed wybarwieniem można próbować rozpoznać samca po płetwie grzbietowej, będzie ona ostrzej zakończona. Przy takiej wielkości trudno coś doradzić. Spróbuj wykonać zdjęcie, wstaw w tym temacie. 1
lonio Opublikowano 22 Marca 2023 #6 Opublikowano 22 Marca 2023 Na moje oko mają więcej niż te 3-4cm. Albo faktycznie ktoś podawał jakieś preparaty do podbicia kolorów, ale sam nie wiem, czy aż tak by wybarwiły samice, albo sprzedawca się pozbył nadmiarowych samców. Ostatnio u siebie byłem przekonany, że jedna z ryb to samica A. baenschi. Ryba miała z 8 cm, żadnych wskazówek, że to samiec, a pod ogon nie zaglądałem. Dopiero po zgonie samca alfa, ryba się wybarwiła, płetwy wydłużyły. Także jestem zdania, że to szybciej samiec się upodobni do samicy, niż na odwrót 1
olo131 Opublikowano 22 Marca 2023 Autor #7 Opublikowano 22 Marca 2023 Mają 3-4cm te większe ryby mają 6
Bartek_De Opublikowano 22 Marca 2023 #8 Opublikowano 22 Marca 2023 Spójrzcie na moje stare zdjęcia Aulonocara Steveni Usisya. Miałem je od nieżyjącego już Jarka z Fish Magic. Nigdy nie karmiłem ryb jakąś specjalną karmą na wybarwianie. Właśnie przy podobnych rozmiarach jak u kolegi zaczęły się u mnie wybarwiać samce. Na żadnym zdjęciu nie były podkręcane kolory. Około 5cm Około 6cm 8cm 2
olo131 Opublikowano 22 Marca 2023 Autor #9 Opublikowano 22 Marca 2023 To się pozbył samców? Twierdzi że samicę zbledną że miał tak
Bartek_De Opublikowano 22 Marca 2023 #10 Opublikowano 22 Marca 2023 Samice nigdy nie będą ani odrobinę żółte. Na pierwszym moim zdjęciu widać w tle prawdopodobnie samiczkę, są takie szare przez całe życie.
Rekomendowane odpowiedzi