Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czy da się rozróżnić samce crabo, jeśli jeszcze się nie wybarwiły. Mam 10 szt, kupiłem narybek około 5 miesięcy temu, czyli około 7 miesięcy później niż pozostałe gatunki. Mimo to i tak są już największe. Docelowo chciałem zostawić tylko 4 (1+3) i nie mam pojęcia które.

Posted

Na www.malawi.pl figuruje jako maylandia.

Samce żywiej ubarwione i większe od samic.

Wielkość oczywiście widać od razu i gdyby można tylko tym się sugerować, to nie było by problemu. A jeśli chodzi o wybarwienie to problem polega na tym, że w ciągu godziny potrafią 10 razy zmienić intensywność kolorów. Jak już sobie upatrzę jakieś na potencjalny haremik, po chwili głupieję. Czasami myślę, że specjalnie tak robią, żeby żadnej nie wyłowić :D .

Posted

Prawdopodobnie zostanie Ci patrzenie pod ogonek. Otwory płciowe samca różnia się od samicy, więc lupę w rękę i do boju.

Ewentualnie pozostawienie do naturalnej selekcji, ale to już przykry widok patrzyć jak obsada się wykańcza - więc tego nie polecam.

Posted

Mógłbyś Jaro sprecyzować na czym polegają te subtelne różnice w wyglądzie "otworów płciowych". Jestem zielony w te klocki... :mrgreen:

Posted

BTN Edka K. dość wyraźnie to pokazuje,ale np w przypadku maylandi hajomaylandi się pomyliłem i w stadzie mam parę samców które powinny być samicami. Nie jest to również takie proste jak na zzdjęciu, otwór płciowy samiczki jest większy i bardziej wypukły ale zależy to również od ilości tarł jakie przechodziła, u młodziutkich nie podjął bym się takiego zadania jak określenie płci w ten sposób, bo też mozna się pomylić. Najprostszym sposobem więc rozróżnienia jest : ta co nosi ikrę w pyszczku to samiczka :).