Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w tytule, potrzebuje Waszej pomocy w wyborze prostego i taniego sterownika do mojej lampy led w kotniku. Chciałbym mieć możliwość sterowania oświetleniem przez aplikacje lub online i procentową regulację mocy.

Z tego co wyczytałem na forum wersje elektroniczne prostych modeli szybką się psują i pewniejsza jest wersja mechaniczna z tym, że gabarytową miałbym problem z jej wciśnięciem między akwarium, a szafką gdzie na styk mieści się przedłużacz do którego podpięta jest lampa i filtracja. Poza tym w większości linki są już nieaktywne. 

Na własną rękę znalazłem coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/sterownik-sciemniacz-led-wifi-aplikacja-smart-tuya-10844266562

Ocena ogólna niby Ok, ale w komentarzach różnie piszą, włącznie z powtarzającą się kilka razy opinią o piszczeniem przy pracy.

Potrzeba zmiany wynika z tego, że w najbliższym sezonie planuje 2/3 wyjazdy kilkudniowe i nie chce angażować kogoś dodatkowo do regulacji oświetlenia oprócz jeszcze karmienia.

Jak u Was jest to rozwiązane w drugim i kolejnym akwarium, też inwestujecie w droższe i bardziej funkcjonalne sprzęty?

Opublikowano (edytowane)

Hej, ja mam coś takiego: https://allegro.pl/oferta/sterownik-led-wifi-android-ios-magic-home-12364505393?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_oswietlenie_pla_pmax&ev_campaign_id=17961365914&gclid=Cj0KCQjwwtWgBhDhARIsAEMcxeBZjm2rZ7i20x8h9KjF_NPO_MXyk3kZsgXpFO1gJygXcfkxpP3T9cQaAiwVEALw_wcB

Działają mi od ponad dwóch lat z taśmami, lampą chihiros i jakimiś tubami led również. Tyle, że do każdego źródła światła musisz mieć osobny sterownik. Ten jest akurat do światła mono, są też do rgb i wrgb.

Edytowane przez Moonlight
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, pulpet napisał(a):

TC 420 lub 421. Moj 420 działał bezawaryjnie ponad 4 lata u mnie i poszedł świecić gdzie indziej. A w kolejnych baniakach zestawy od @Bartek_De i @aurban6. I życie stało się proste, a akwaria ładniejsze.

Jak zakładałem główny baniak to miałem dylemat co wybrać jeżeli chodzi o oświetlenie, czy TC421 czy LedDimmerPro V5. Wybór padł na tego drugiego i choć wiem, że obydwa są sprawdzone i dobre to jednak wydatek rzędu prawie 200 zł to za duży koszt jak ma kotnik/szpital/separatkę  zwłaszcza, że w tej cenie zakupiłem filtr i oświetlenie. Teraz zakładając główny baniak pewnie rozważył bym opcję od Bartka i autban6 bo u Ciebie i innych osób naprawdę fajnie to wygląda.

@Moonlight ja mam taką lampę:

https://allegro.pl/oferta/jialu-elegant-slim-led-lampa-do-akwarium-38-44cm-11716482692

Są tam diody białe i niebieskie, ale wszystko na jednym kablu, a jak jest u Ciebie? Jesteś w stanie zrobić foto jak to masz podłączone? Nie masz żadnych problemów z rozłączaniem w apce, wylogowywaniem itp?

@ziemniak właśnie nad tym myślałem na starcie bo mam dwa wolne kanały w LDPV5, ale niestety odległość akwarium głównego od kotnika to ok 3,5-4 metry w formie L i po drodze są drzwi. Nie mam jak ukryć kabla, a faktycznie to byłoby najlepsze rozwiązanie 👍

Edytowane przez KapitanCzysty
  • Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, KapitanCzysty napisał(a):

Są tam diody białe i niebieskie, ale wszystko na jednym kablu, a jak jest u Ciebie? Jesteś w stanie zrobić foto jak to masz podłączone? Nie masz żadnych problemów z rozłączaniem w apce, wylogowywaniem itp?

To po prostu wchodzi pomiędzy kabel od lampy, a zasilacz. U mnie zbyt krótki kabel, więc jedna wtyczka bardzo nieprofesjonalnie pod klapą musi być - stąd taśma izolacyjna.

Jeśli chodzi o resetowanie, to kilka razy zdarzyło się po długiej przerwie w zasilaniu, że świeciła na 100% i trzeba było na nowo synchronizować. Poza tym bez przygód.

20230319_222911.jpg

• Lubię to 1