-
Recently Browsing 0 members
- No registered users viewing this page.
-
By Andrzej Głuszyca · Posted
Sztuczny twór ale roślinożerca. Roślinożerca. Niby roślinożerca ale trochę mięska nie zaszkodzi. Niektórzy twierdzą ,że typowy mięsożerca a ja , że wszystkożerca. To była teoria. A teraz praktyka:) Miałem w 720 litrach ( oprócz saulosi coral, który jest sztucznym Tworem i do ładnych nie należy jak prawdziwe saulosi) te trzy gatunki plus inne ryby mięsożerne i roślinożerne.. karmiłem w następujący sposób : do jednej puszki wsypałem pokarm dla roślinożerców Vibra Bites Hikari ( nie trzeba namaczać) , spirulinę w granulkach ( jak najmniejsze), i coś z nature food dla wszystkożerców. Generalnie starałem się aby w puszcze były pokarmy dla mięsożerców, roślinożerców i wszystkożerców. Raz dziennie podawałem też mrożonki ochotki. Ale tego nie polecam. Chociaż raz lub dwa razy w tygodniu możesz podawać . To akurat przemyśl. Jeszcze raz w tygodniu podawałem d‑allio plus granulat firmy Tropical. Pokarm ten ma zwiększoną zawartość czosnku stąd był w jadłospisie moich ryb profilaktycznie mimo, że wiele pokarmów ma w swojej zawartości czosnek. -
Sprawa trochę się wyjaśniła dostały hormony. Teraz tylko ciekawe czy takie ryby będą wogle płodne
-
Samice nigdy nie będą ani odrobinę żółte. Na pierwszym moim zdjęciu widać w tle prawdopodobnie samiczkę, są takie szare przez całe życie.
-
To się pozbył samców? Twierdzi że samicę zbledną że miał tak
-
Spójrzcie na moje stare zdjęcia Aulonocara Steveni Usisya. Miałem je od nieżyjącego już Jarka z Fish Magic. Nigdy nie karmiłem ryb jakąś specjalną karmą na wybarwianie. Właśnie przy podobnych rozmiarach jak u kolegi zaczęły się u mnie wybarwiać samce. Na żadnym zdjęciu nie były podkręcane kolory. Około 5cm Około 6cm 8cm
-
Na moje oko mają więcej niż te 3-4cm. Albo faktycznie ktoś podawał jakieś preparaty do podbicia kolorów, ale sam nie wiem, czy aż tak by wybarwiły samice, albo sprzedawca się pozbył nadmiarowych samców. Ostatnio u siebie byłem przekonany, że jedna z ryb to samica A. baenschi. Ryba miała z 8 cm, żadnych wskazówek, że to samiec, a pod ogon nie zaglądałem. Dopiero po zgonie samca alfa, ryba się wybarwiła, płetwy wydłużyły. Także jestem zdania, że to szybciej samiec się upodobni do samicy, niż na odwrót
-
By Dominikaa21 · Posted
Witam przygotowuje się do doboru obsady do mojego akwa , jak pisałam wcześniej w innym temacie Andrzejowi miałam zamiar mieć saulosi i yellow lecz zgłupiałam po tym co odpisał że mają różne preferencje żywnościowe i teraz o to moje pytanie które gatunki to roślinożerne z wymienionych tu przeze mnie a które mięsożerne bo jak czytałam na stronach to wszystkie mają przewagę roślinnego. Pozdrawiam. Saulosi coral Wydłużony,,wiem nie dla początkujących ;),, Rdzawy Acei Yellow Pozdrawiam i będę wdzięczna za pomoc . -
Ale kolega pisze, że on ma już wybarwione ryby. Trochę Aulonek w życiu przerobiłem, ale w tym rozmiarze jeszcze nie widziałem w pełni wybarwionych. Samice potrafią również mieć jakieś przebłyski np. niebieskiego pyska, ale to są jedynie szczegóły. Jeśli faktycznie ktoś je karmił czymś, co potrafi rybę wybarwić na tym etapie, to też dobrze o nim nie świadczy. Ale fakt, przydała by się jakaś fotka.
-
-
Topics
-
Images
Recommended Posts