Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, ziemniak napisał(a):

Nie wiem czy to do mnie, ale jeśli tak to ja nie napisałem o żadnym litrażu. Równie dobrze mogłem napisać "zamiast 15 to 12 mm". Znany rzemieślnik kiedyś stwierdził, że dno przy akwarium 1000 L zamiast z 12/15 mm można byłoby dać z 6 mm, gdyby nie mała grubość spoiny. Stąd mój pomysł, że klejenie pod kątem może służyć cieńszej tafli.

Jeśli chodzi o nadlewy to jest to dla mnie zabobon lub używanie taniego i złej jakości kleju. Estetycznie to wygląda słabo, a taniego kleju lub błędów przy klejeniu mogą nie zrekompensować nawet duże nadlewy. Myślę, że tutaj duży wpływ na takie opinie mają tzw. "firmówki-masówki", które swego czasu mocno rozklejały się. Sam rok temu będąc świadkiem jak powstaje moje akwarium byłem przerażony grubością spoiny.

W obu przypadkach się mylisz. Dno faktycznie nie ma większego znaczenia, gdy leży na płaskiej powierzchni, na ramie już ma znaczenie. Ponadto nikt dna na 45 stopni by raczej nie szlifował.

Nadlewy to nie zabobon tylko kalkulacja powierzchni styku. Kolejnym punktem jest koncentracja naprężeń na prostopadłych powierzchniach. Nawet sobie nie wyobrażasz, jak kalkulacja silikonu ma ogromny wpływ na szczelność akwariów i jak często sięzdarzają związane z tym zonki. A uwierz, firmy, dla których robię obliczenia, mają najlepszy silikon na rynku, który ma granicę wytrzymałości 10x większą niż klasyczne silikony.

Opublikowano

Całego wątku nie czytałem, może już o tym ktoś pisał. Ale z uwagi na to, że kilka mcy temu miałem awarię - rozklejenie swojego zbiornika to napiszę.

Zbiornik ok. 210x60x60/ szyba 12mm, wzmocnienia wzdłużne i tylko dwa poprzeczne z 12mm szyby i tylko 5cm szerokości. Ma ponad 15 lat. Puściły poprzeczne / wg mnie była tam za gruba spoina/ odkleiły się od tylnej wzdłużnej, czego nie zauważyłem. Dopiero jak zaczęło cieknąć od góry, od górnego, przedniego rogu strumieniem to, dobrze że usłyszałem....

Teraz wzmocniłem wszystko od wewnątrz i dałem 4x10cm szer. poprzeczne wzmocnienia, a było 2x5cm.

Wniosek - ważne aby spoiny były jak najcieńsze i z dobrego kleju. Wiem, ze silikony, do szyb są różnej jakości. Jak zostawimy grubiej spoinę na poprzeczce to tam ona puści.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, novi napisał(a):

Całego wątku nie czytałem, może już o tym ktoś pisał. Ale z uwagi na to, że kilka mcy temu miałem awarię - rozklejenie swojego zbiornika to napiszę.

Zbiornik ok. 210x60x60/ szyba 12mm, wzmocnienia wzdłużne i tylko dwa poprzeczne z 12mm szyby i tylko 5cm szerokości. Ma ponad 15 lat. Puściły poprzeczne / wg mnie była tam za gruba spoina/ odkleiły się od tylnej wzdłużnej, czego nie zauważyłem. Dopiero jak zaczęło cieknąć od góry, od górnego, przedniego rogu strumieniem to, dobrze że usłyszałem....

Teraz wzmocniłem wszystko od wewnątrz i dałem 4x10cm szer. poprzeczne wzmocnienia, a było 2x5cm.

Wniosek - ważne aby spoiny były jak najcieńsze i z dobrego kleju. Wiem, ze silikony, do szyb są różnej jakości. Jak zostawimy grubiej spoinę na poprzeczce to tam ona puści.

Cóż 15 letni zbiornik to już tykającą bomba zegarowa. Dla mnie 10 lat to czas, po którym należy po prostu wymienić szkło. Można ciągnąć w nieskończoność , ale ryzyko rozszczelnienia wzrasta znacznie. Znajomy ostatnio kombinował z rozcinaniem i klejeniem od nowa, bo mu po 12 latach też poprzeczne wzmocnienie odeszło. Ale jak się przyjrzał porysowanym szybom i przeliczył, czy też mu przeliczyli cenę, to zapłakał i zamówił nowe.

Spytałem znajomego, zajmującego się klejeniem zbiornikow o baniak klejony na 45 stopni. Stwierdził,że koszt cięcia wzrasta o 40 procent. Przyznał, że sam nie robił.takiego, ale obiecał skalkulować klejenie. Przy okazji dowiedziałem się, że większość  takich firm nie tnie szkła sama, tylko zamawia gotowe formaty z obrobionymi krawędziami. I płacą za cięcie wg.  grubosci i metrów bieżących. Kąt podobno nie ma znaczenia u jego dostawcy szkła. Tzn. ma o tyle, że przy 10 zapłaci za 14, zgodnie z wysokością cięcia.

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 3
Opublikowano

Ja przy tym klejeniu na 45% widzę jeszcze jedną wadę - bardzo cieńkie szkło na zewnętrznej stronie klejenia. Będzie to IMHO bardziej podatne na uszkodzenia/odpryski.

• Lubię to 4
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.