Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć wszystkim. po3buje porady co do zewnętrznego mechanika, który ma zrobić swoje w   180x60x50. obecnie u mnie mechanik to wewnętrzny aquael turbo 2000. jest ok, ale już mam dość tego syfu który zostaje w chwili wyciągania gąbki. Po3buje kubełka tylko pod mechanika. musi być... Łatwo czyścić w tym sensie że raz na tydzień biorę go pod prysznic i płucze a rurki (in, out) zostają w akwarium.....

Posted (edited)
1 godzinę temu, Wokar napisał(a):

ale już mam dość tego syfu który zostaje w chwili wyciągania gąbki.

Pewnie tutaj  robisz jakiś techniczny błąd przy wyciąganiu.  Też mam ten filtr i przy cotygodniowym wyciąganiu gąbki nic nie wylatuje. Gąbkę mam chyba 20 ppi  podłączoną do pompy na  dwóch przedłużkach  i przy zdejmowaniu chwytam swobodnie za przedłużki odłączając je z gąbką od pompy.  

Może spróbuj fluval fx6.  Ma swoje wady ale też i zalety.

Edited by Andrzej Głuszyca
Posted

kolejny ważny powód na kubeł zewnętrzny to że nie będę musiał kamieni ruszać za każdym razem, bo mam gąbkę ukryta 

• Like 1
Posted

Zrób prefiltr do fx6 z hw-603 , na forum znajdziesz mój opis. Sam kubeł otworzyłem teraz w lutym pierwszy raz po ponad roku. A co 2-3 tygodnie otwieram tylko hw-603 , w nim jedna gąbka i wata przed nią. 

Wtedy duże śmieci usuwasz nie robiąc żadnego bałaganu w akwarium, a jednocześnie w fx6 pięknie sobie żyje w spokoju biologia. 

Mam akwarium o takich samych wymiarach. 

Jako mechanik działa u mnie fx6 a jako biolog JBL e1502. Do obu mam prefiltry. 

A jakby to było 2x FX6 to w ogóle byłoby fajnie :)

• 2 weeks later...
Posted

czytam, kombinuje i pytanie mam. czy 2x fx6 jeden jako mechanik, drugi biolog to dobry pomysł? kubeł wielki, ale czyszczenie mechanika np raz na miesiąc to nie jakiś wielki problem. co o tym sądzicie? 

Posted (edited)

Na początku jak ryby są małe to długo nie będziesz nic czyścić. Można oba kubły potraktować podobnie i czyścić je na zmianę. Jeśli nie będziesz brudów wybierać pęsetą to cały kubeł odświeża się bardzo szybko. Tak naprawdę lekko przepłukuje się gąbki i to tylko te bardziej brudne. 

W kuble jest spust, zacząłem z niego korzystać ostatnio i muszę przyznać, że bardzo ułatwia to życie bo kubeł bez wody można wynieść pod prysznic, a w wiaderku z wodą akwariową przepłukać z grubsza gąbki. Wszystko wkładamy do środka, ustawiamy pod akwarium, podłączamy węże i odkręcamy zawory. Filtr sam się zalewa wodą w jakieś pół minuty. Podłączamy prąd i gotowe. 

Ja w swoim fx6 z ciekawości testuje różne wkłady i np teraz aktualnie chodzi na samych gąbkach, żadnej ceramiki. Gołym okiem było widać, że woda leci jeszcze mocniej. 

A przy tej mocy tak na prawdę oba robią za biologa i mechanika jednocześnie. 

Edited by Pikczer
  • Like 1
Posted

fx6 chodzi u mnie prawie 2 lata. 3razy go czyściłem (za tydzień 4raz będzie) i wiele brudu tam nie było. wewnętrzny mam ac2000 i denerwuje mnie jego czyszczenie-bo po pierwsze ukryty za kamieniami, a po drugie syfu zostaje trochę przy jego wyciaganiu