Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Masz rację, to zwykła ceramika. Pomyliłem nazwy. A sprawdź, czy zawory na 100 procent trzymają, bo nawet niewielki przepływ przez żywicę będzie Ci robił krecią robotę przy dojrzewaniu.

Edytowane przez pulpet
Opublikowano
21 minut temu, pulpet napisał(a):

A sprawdź, czy zawory na 100 procent trzymają, bo nawet niewielki przepływ przez żywicę będzie Ci robił krecią robotę przy dojrzewaniu.

Na 100% są zakręcone.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.02.2023 o 21:09, Galvin_PL napisał(a):

14.02 (Wsypałem pół łyżeczki suchego pokarmu oraz wlałem 2 ampułki Prodibio Biodigest):

Myślę , że  te pół łyżeczki  suchego pokarmu to zbyt mało  aby zaobserwować spektakularny wzrost a potem spadek  NO2 i wzrost NO3.  Prawdopodobnie cykl  się odbył tyle , że jak napisałem nie było dużych ruchów w parametrach i dlatego niewiele już daje jak sam napisałeś wrzucanie szczypty pokarmu suchego co 2 dzień.  Ja bym pomału  systematycznie wpuszczał ryby robiąc testy. Pyszczaki są wytrzymałe i bym nie obawiał się , że  padną. Na wszelki wypadek zaopatrzył bym się w coś co zbija NO2 i NO3 choćby bardzo kiedyś na naszym forum polecany Kordon Amquel Plus   lub coś działającego na tej samej zasadzie.  Ale powtarzam : na wszelki wypadek.

W czasach gdzie nie było dostępu do testów i startowało się np. na kawałek mięsa to była zasada , że po miesiącu można ryby wpuszczać w ciemno.  owszem..mamy XXI , mamy i testy.  Ale napisałem to tylko dlatego abyś się nie obawiał po 6 tygodniach.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Zgadzam się z Andrzejem. Może nie na gęsto, ale jeśli masz taką możliwość, to wpuść wg mnie najlepiej część planowanej obsady.

Karm oszczędnie, pilnuj parametrów i powinno być ok.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
21 minut temu, pulpet napisał(a):

Może nie na gęsto, ale jeśli masz taką możliwość, to wpuść wg mnie najlepiej część planowanej obsady.

Może niejasno napisałem ale o to mi chodziło.. Przy narybku nie będzie problemu z zakupem  w ratach (ryb)  bo i tak do redukcji płeć ryb będzie nieznana. 

Opublikowano
18 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał(a):

Może niejasno napisałem ale o to mi chodziło.. Przy narybku nie będzie problemu z zakupem  w ratach (ryb)  bo i tak do redukcji płeć ryb będzie nieznana. 

Jasno i zrozumiałe. Ale wg mnie warto istotę podkreślić. Kolega podminowany długim czekaniem, co jest normalne i ludzkie, wyczyta "możesz wpuszczać" i zarybi na grubo, nakarmi na bogato i będzie nowy temat z cyklu ratunku. Oczywiście bez żadnych osobistych przytyków do Ciebie @Galvin_PL.

Raczej z forumowych doświadczeń 😉

• Lubię to 1