pulpet Opublikowano 25 Marca 2023 #11 Opublikowano 25 Marca 2023 (edytowane) Masz rację, to zwykła ceramika. Pomyliłem nazwy. A sprawdź, czy zawory na 100 procent trzymają, bo nawet niewielki przepływ przez żywicę będzie Ci robił krecią robotę przy dojrzewaniu. Edytowane 25 Marca 2023 przez pulpet
Galvin_PL Opublikowano 25 Marca 2023 Autor #12 Opublikowano 25 Marca 2023 21 minut temu, pulpet napisał(a): A sprawdź, czy zawory na 100 procent trzymają, bo nawet niewielki przepływ przez żywicę będzie Ci robił krecią robotę przy dojrzewaniu. Na 100% są zakręcone.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 25 Marca 2023 #13 Opublikowano 25 Marca 2023 (edytowane) W dniu 23.02.2023 o 21:09, Galvin_PL napisał(a): 14.02 (Wsypałem pół łyżeczki suchego pokarmu oraz wlałem 2 ampułki Prodibio Biodigest): Myślę , że te pół łyżeczki suchego pokarmu to zbyt mało aby zaobserwować spektakularny wzrost a potem spadek NO2 i wzrost NO3. Prawdopodobnie cykl się odbył tyle , że jak napisałem nie było dużych ruchów w parametrach i dlatego niewiele już daje jak sam napisałeś wrzucanie szczypty pokarmu suchego co 2 dzień. Ja bym pomału systematycznie wpuszczał ryby robiąc testy. Pyszczaki są wytrzymałe i bym nie obawiał się , że padną. Na wszelki wypadek zaopatrzył bym się w coś co zbija NO2 i NO3 choćby bardzo kiedyś na naszym forum polecany Kordon Amquel Plus lub coś działającego na tej samej zasadzie. Ale powtarzam : na wszelki wypadek. W czasach gdzie nie było dostępu do testów i startowało się np. na kawałek mięsa to była zasada , że po miesiącu można ryby wpuszczać w ciemno. owszem..mamy XXI , mamy i testy. Ale napisałem to tylko dlatego abyś się nie obawiał po 6 tygodniach. Edytowane 25 Marca 2023 przez Andrzej Głuszyca 1 1
pulpet Opublikowano 25 Marca 2023 #14 Opublikowano 25 Marca 2023 Zgadzam się z Andrzejem. Może nie na gęsto, ale jeśli masz taką możliwość, to wpuść wg mnie najlepiej część planowanej obsady. Karm oszczędnie, pilnuj parametrów i powinno być ok. 1 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 25 Marca 2023 #15 Opublikowano 25 Marca 2023 21 minut temu, pulpet napisał(a): Może nie na gęsto, ale jeśli masz taką możliwość, to wpuść wg mnie najlepiej część planowanej obsady. Może niejasno napisałem ale o to mi chodziło.. Przy narybku nie będzie problemu z zakupem w ratach (ryb) bo i tak do redukcji płeć ryb będzie nieznana.
pulpet Opublikowano 25 Marca 2023 #16 Opublikowano 25 Marca 2023 18 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał(a): Może niejasno napisałem ale o to mi chodziło.. Przy narybku nie będzie problemu z zakupem w ratach (ryb) bo i tak do redukcji płeć ryb będzie nieznana. Jasno i zrozumiałe. Ale wg mnie warto istotę podkreślić. Kolega podminowany długim czekaniem, co jest normalne i ludzkie, wyczyta "możesz wpuszczać" i zarybi na grubo, nakarmi na bogato i będzie nowy temat z cyklu ratunku. Oczywiście bez żadnych osobistych przytyków do Ciebie @Galvin_PL. Raczej z forumowych doświadczeń 1
Rekomendowane odpowiedzi