Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, wiem że zazwyczaj tematem jest pogryzienie przez psa, kota czy szczura. Mam jednak coraz częściej do czynienia z pogryzieniem przez ryby. 

Np dzisiaj mięsożerna Aulonocara, samiec wyrwał nowa roślinę, rozerwał ją na kawałki i stwierdził, że będzie wcinał wielkiego liścia. Włożyłem rękę i zabrałem mu tą roślinę, jednocześnie poprawiłem inną bo zaraz też byłaby wyrwana. No i zostałem pogryziony. Chwycił mnie pyszczkiem za skórę i szarpał. Za chwilę kolejna i kolejna ryba. Moje ulubione. A tuż po ugryzieniu czeka aż będę ją głaskał i nie zamierza uciekać etc. 

IMG_20230220_121725.thumb.jpg.37758b1a8e4fe860b53e9723896ef90a.jpg

Ostatnio jedno z ugryzień zniknęło mi po 3 tygodniach.

Czasami dla zabawy za palca sobie chwytały i już, ale grupowe gryzienie ręki to przesada. Wyrywają mi włosy z ręki i sprawdzają czy to smaczne. 

Czasami chwyci mnie jakiś wariat za skórę i szarpie jakby chciał sobie coś urwać. Kilka razy prawie ryba wypadła z akwarium to się wystraszyłem i rękę z rybą wyciągnąłem z akwarium. Oczywiście niechętnie skórę chcą puścić. 

Macie też takie doświadczenia ze swoimi rybami? Może to dla nich forma zabawy albo komunikacji? Dzisiaj nie dostały śniadania...

IMG_20230220_123025.thumb.jpg.847c48806ee26d1dab96c50fcdfa529b.jpg

Edytowane przez Pikczer
Opublikowano

Ciekawostka mi się obiła że pewna kobieta zeszła na chorobą tropikalną, choć nie podróżowała. Okazało się że złapała coś od ryb z akwarium. Nie wiem czy to sezon ogórkowy był czy faktycznie jest możliwe się czymś zarazić albo złapać jakieś egzotyczne pasożyty.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Gryzą Saulisi i Acei po łapskach. Inne jakby nie zainteresowane. Jak trafią w delikatne miejsce gdzieś na przedramieniu, to błogosławieństwa fruwają 😁. I ślady zostają, może nie na trzy tygodnie,.ale kilka godzin zaczerwienione bywa, jak dobrze szczypnie.

Edytowane przez pulpet
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Mnie gryzł samiec loriae, gdy mu poprawiałem kamienie przy jego grocie. A poprawiałem, bo w czasie czyszczenia dna kamienie się przesuwały i odsłaniały się jasne placki pod nimi. 

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 1
Opublikowano

U mnie tylko samiec metriaclima pulpican gryzie. Najpierw atakował i gryzł plastikowy odmulacz ale chyba stwierdził że gryzienie w plastik nic nie daje więc zaczął gryźć mnie w rękę, szarpie skórę na boki jak pies, próbuje wyszarpać kawałek skóry. Gryzie mocno, czuje dość silne ugryzienia, zęby ma ostre. Gryzie tylko jak naruszam jego terytorium, w innych częściach akwarium gdzie już nie sięga jego terytorium nie podpływa do ręki, już się nie interesuje moja ręką.

• Lubię to 1
Opublikowano
49 minut temu, pulpet napisał(a):

Musimy sobie niebieskie karty pozakładać. Przemoc w domu jak nic😜

No ciekawe jakby zareagowali na to, że agresorem jest ryba 🤪