Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Przemek1946 napisał(a):

Jest kordon na Amazon u mnie:) jaka duza butelkę będę potrzebował mniej więcej?

Kup jak największą .  Ale kup to teraz jak możesz  .  Nie pamiętam jakie jest dawkowanie ale aby utrzymać ryby przy życiu musisz stosować przez miesiąc. W tym czasie cykl będzie się odbywał ale wyniki NO3 i NO2 będą pokazywały co innego. Takie przekłamanie. Ocieranie się ryb jest skutkiem złych parametrów wody.  Jak przez miesiąc ogarniesz to, to potem pomyśl o zmianie obsady ( auratusy).  Ale najpierw ratuj ryby.  Obsada potem. W filtrach nic nie zmieniaj.  Woda na początku zawsze jest mętna. To minie. 

• Lubię to 1
Opublikowano
59 minut temu, Przemek1946 napisał(a):

Jestem tu nowy nie bardzo wiem co gdzie pisac. Pisze tylko odpowiedzi i nie wiem, ze wyskakuje post pod postem. Daj mi trochę czasu to ogarne te forum:)

Jeśli Twój post jest ostatni i chcesz coś jeszcze napisać, to zamiast pisać nową odpowiedź wystarczy kliknąć trzy kropki obok numeru postu i edytować. 

• Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bartek_De napisał(a):

Jeśli Twój post jest ostatni i chcesz coś jeszcze napisać, to zamiast pisać nową odpowiedź wystarczy kliknąć trzy kropki obok numeru postu i edytować. 

Ok. Teraz już wiem ze jak chce komuś odp to muszę kliknac cytuj . Wtedy jest odp tylko tej os a nie dodatkowy post tak?

• Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, Przemek1946 napisał(a):

Wtedy jest odp tylko tej os a nie dodatkowy post tak?

Zostawmy to. Z czasem połapiesz się o co mi chodzi. Jakby co to swoje posty możesz edytować do 24 godzin po napisaniu.

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał(a):

Kup jak największą .  Ale kup to teraz jak możesz  .  Nie pamiętam jakie jest dawkowanie ale aby utrzymać ryby przy życiu musisz stosować przez miesiąc. W tym czasie cykl będzie się odbywał ale wyniki NO3 i NO2 będą pokazywały co innego. Takie przekłamanie. Ocieranie się ryb jest skutkiem złych parametrów wody.  Jak przez miesiąc ogarniesz to, to potem pomyśl o zmianie obsady ( auratusy).  Ale najpierw ratuj ryby.  Obsada potem. W filtrach nic nie zmieniaj.  Woda na początku zawsze jest mętna. To minie. 

Zamówiłem. Na wtorek będzie. 473ml

Edytowane przez Przemek1946
Opublikowano
51 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał(a):

Czyli u mnie taki problem jest spowodowany tym, ze nie zrobiłem cyklu azotowego tak? Jeżeli będę stosował ten srodek kordon i ryby wrócą do zdrowia to będę miał czysta krystaliczna wodę?

Opublikowano
Godzinę temu, Przemek1946 napisał(a):

Czyli u mnie taki problem jest spowodowany tym, ze nie zrobiłem cyklu azotowego tak?

Cykl azotowy to namnożenie się bakterii, im ich więcej tym lepiej wygląda woda. Taki cykl trwa do 40 dni, kiedy ustabilizuje się akwarium wpuszczamy ryby. Tak , popełniłeś błąd.

• Lubię to 3
Opublikowano
5 godzin temu, Przemek1946 napisał(a):

Czyli u mnie taki problem jest spowodowany tym, ze nie zrobiłem cyklu azotowego tak? Jeżeli będę stosował ten srodek kordon i ryby wrócą do zdrowia to będę miał czysta krystaliczna wodę?

Tak.. to jest przyczyną. O krystaliczność wody teraz się nie martw.. będzie. Krystaliczność to min. kwestia filtracji. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.02.2023 o 23:54, Andrzej Głuszyca napisał(a):

Czesc. Dziś dałem bakterie , anti co2 i co3 i anti stres. Niestety nie kupiłem kordon bo bym musiał czekać aż ponad miesiąc wiec kupiłem inne środki dostępne u mnie tu w de. Rybki obserwuje codziennie i nie zauwazylem, żeby się ocierały o kamienie i trzęsły. Woda już jest czyściutka. Co do odstajemy wody. Czy nadaje się woda deszczówka z beczki żeby odstała czy musi być z kranu?  Co do mojej redukcji auratus to ile miałbym ich zostawic? Ile samców a ile samic? Zaznaczę , ze ogólnie chciałbym mieć w akwa kolorowo wiec będę chciał dokupywać inne gatunki z Malawi. Bardzo Dziekuje za pomoc:) mam nadzieje, ze rybki wyzdrowieją i dojdą do siebie bo saulosi mam naprawdę piekne😁

Edytowane przez Przemek1946
Opublikowano

Woda z beczki, z dworu będzie czysta biologicznie? Bez np kupy ptaka w środku? Lej wodę z kranu przez "ustrojstwo", opis znajdziesz tu na forum. 

Jeśli chodzi o Auratusy to wg mnie to psychole i nie wiem co chciałbyś do nich wpuścić? Oczywiście piękne są, ale na początek nie są chyba dobrym wyborem. Miałem kiedyś jedna taka rybę, ksywa tygrysek. Później zachowywała się jak wściekły tygrys. Zanim cokolwiek kupisz innego to dokładnie to przemyśl, bo może się okazać że po kilku dniach nie będzie już tych ryb. A jeśli w tej chwili tragedii nie ma w akwarium to nie dotykaj ryb. Niech sobie żyją. Ucz się, jeszcze raz ucz, planuj, czytaj i jeszcze czytaj a za kilka miesięcy może będziesz miał jakiś plan i od nowa całą obsadę zbudujesz. Ja też chciałem kiedyś super dużo i kolorowo ale to nie są po prostu duże gupiki. 

Powodzenia:)