Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, lukastorun napisał(a):

Ale jak mam słabą filtrację? Woda kryształ, parametry idealne, na piasku zero brudów

Odniosłem się do tego co poniżej napisałeś:

8 godzin temu, lukastorun napisał(a):

czasami sprawdzam testy i działają poprawnie, lecz woda wolno się brudzi. 

Jeżeli masz wodę OK to nie było tematu. 

20 minut temu, Bartek_De napisał(a):

woda jest czyściutka, parametry wzorowe więc filtracja daje radę. Teoretycznie, oczywiście jest za słaba.

Też odniosłem takie wrażenie. Ale chyba źle zrozumiałem zacytowany wcześniej  wpis.

• Lubię to 1
Opublikowano

@lukastorun i tak przy okazji, jak będziesz zamawiał spienione pcv w Fabertec to zmierz ile potrzebujesz i domów jeszcze pasek białego pcv takiej samej grubości jak płyta z której masz pokrywę i doklej poniżej pokrywy na przód i prawy bok tak aby zasłonić lustro wody.

• Lubię to 1
Opublikowano

Odnośnie zasłonięcia sprzętu to wystarczą dwie płaskie skałki tak aby patrząc nie widać było tych urządzeń, no i tło z tyłu.

Opublikowano

Pięknie, zawsze mi się podobały takie długie akwaria, sprawiają wrażenie większych niż są. Co do filtracji, dobiera się ją do ilości i wielkości ryb, albo do ilości wprowadzanej karmy, a nie do wielkości dna. Niektórzy tyle ryb mają w 200 litrowych zbiornikach, także u Ciebie mają luksusowe warunki :) 

Opublikowano

Nie do końca można się zgodzić z tym , że filtracje dobiera się do ilości ryb i karmy. Jeżeli zbiornik ma gabaryt 200x50x50  i trzyma się w nim 2 rybki to teoretycznie  mini pat wystarczy. Owszem.. w akwa gdzie roślin spełniają rolę filtracji jak w LT  .  Jeżeli jest to zbiornik z Malawi  to przy dwóch rybkach we wspomnianym akwa  , bez roślin,  filtracja też da radę. Tyle , że jakość tej filtracji będzie miała wiele do życzenia.  Stąd też wzięło się określenie " nadfiltracja".  Nie wiem jakie są przeliczniki stosunku ilości ryb i karmy  do filtracji ale wg mnie ważnym jest to aby filtracja zadowalała ryby biologicznie a nas estetycznie.

Opublikowano
21 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał(a):

Stąd też wzięło się określenie " nadfiltracja"

Ale pojęcie nadfiltracji dotyczy filtracji mechanicznej i wtedy przy dużej ilości ryb ma to znaczenie. Biologia da radę na mniejszych przepływach.

Opublikowano
21 godzin temu, Bartek_De napisał(a):

@lukastorun i tak przy okazji, jak będziesz zamawiał spienione pcv w Fabertec to zmierz ile potrzebujesz i domów jeszcze pasek białego pcv takiej samej grubości jak płyta z której masz pokrywę i doklej poniżej pokrywy na przód i prawy bok tak aby zasłonić lustro wody.

ekstra pomysł !