Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako,.że nikt  bardzo nie próbuje mnie zniechęcić do pomysłu, to piasek znika ze scenariusza. Decyzja o tyle łatwa że jakby co to zawsze mogę dosypać. Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Wydawało mi się, że wszystko już mam przemyślane, a jednak im bliżej realizacji, tym częściej pojawiają się jakieś tam wątpliwości. Więc pewnie jeszcze parę głupich pytań zadam w najbliższym czasie 

Opublikowano

Ogólnie mam zamiar zacząć od zrobienia modułów. Jak już będę wiedział co mi wyszło i jak mniej więcej będzie stało, to na płycie pcv 2 mm zrobię z piasku wymieszanego z żywicą i być może jakichś drobnych kamieni strukturę przypominającą płytę skalną. Ostatnio trochę się ta metodą bawiłem i efekt powinien być ok.

• Lubię to 5
Opublikowano

Hej! 

Z mojej strony mogę również zachęcić Cię do tego co chodzi Ci po głowie 🙂

U mnie tak to wygladało:

20210324_224421.thumb.jpg.8ee703d623fa9800159e3caf53abc53c.jpg

Szczeliny w dnie były chyba ulubionym miejscem obierania rewirów przez ryby, super się obserwowało walki o swoją "norkę" w dnie 🙂

W takim układzie kamiennych płaskich płyt, jedynym zmartwieniem było zaleganie nieczystości - u mnie super radziły sobie z tym problemem ruchliwe synodontisy wymiatając kupska w "nurt". Ty chcesz z tego co rozumiem zrobić jedną płytę, więc z tym masz luz. 

• Lubię to 5
Opublikowano
52 minuty temu, Mróz napisał(a):

W takim układzie kamiennych płaskich płyt, jedynym zmartwieniem było zaleganie nieczystości - u mnie super radziły sobie z tym problemem ruchliwe synodontisy wymiatając kupska w "nurt".

U mnie Synodontisy były za cienkie, ale przy podmianie wody odpinałem falownik i wydmuchiwałem jak najwięcej ze szczelin. To co wyleciało "odkurzałem" wężem od podmiany. Okazało się to bardzo skuteczne. Przy likwidacji akwarium byłem zaskoczony, jak mało syfu było między kamieniami. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Ja na dnie chce zrobić jakieś  szczeliny i pęknięcia, żeby nie wyglądało jak kamienny blat w kuchni. Ale.z całą pewnością nie będą tak głębokie. Mam nadzieję, że sprytnie puszczona cyrkulacja poradzi sobie z zalegającymi resztkami. Czas pokaże.

• Lubię to 1
Opublikowano
57 minut temu, pulpet napisał(a):

Ja na dnie chce zrobić jakieś  szczeliny i pęknięcia, żeby nie wyglądało jak kamienny blat w kuchni. Ale.z całą pewnością nie będą tak głębokie.

Wystarczą załamania. Szczeliny i pęknięcia mogą być idealnym schronieniem dla narybku. Lepiej nie zostawiać maluchom zbyt dużo miejsca do schronienia, bo możesz mieć z nimi problem. Ja miałem. 

• Lubię to 2
Opublikowano

W temacie piachu zgadzam się z @ziemniak. U siebie mam średnio 2-3 cm warstwę z przodu, z tyłu trochę więcej. Jest dość jasny, ale nigdy nie miałem problemu z jakimś nalotem czy kolorem, a to wynika częściowo z faktu, że wszystkie cztery gatunki  grzebią w nim na okrągło, przez cały dzień, najintensywniej po karmieniu. Przyjemnie się na to patrzy tak samo jak  na skubanie kamieni.  Z tym lubieniem musi być coś na rzeczy. 😁 Obecnie jednak, prawie przy każdej podmiance wyciągam trochę piasku, zarówno tego przekopanego z kryjówek jak i z rejonów gdzie dałem go za dużo (więcej miejsca dla ryb i lepsza estetyka). 

Przy większej ilości czasu planuje podjechać po drobniejsze fragmenty serpentynitu i dodatkowo rozsypać je na dnie dla urozmaicenia tej strefy.

Co do Twojego pomysły to myślę, że warto spróbować (sam się wówczas przekonasz jak to jest i czy Tobie to pasuje ), ale nie przesadzałbym z jego wysokością, żeby nie zabierać przestrzeni rybom i przy ewentualnym przysypaniu piaskiem (jakby Ci się odwidziało) dobrze to wyglądało.

• Lubię to 3
Opublikowano

W listopadzie, lub grudniu zasypałem dno zwykłym żwirkiem ze sklepu akwarystycznego.

Ryby jak były młode to trochę kopały w piasku, później to kopał tylko ruch wody, którego nie dałem rady ogarnąć i temu przeszedłem na cięższe podłoże :)