Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy okazji urządzania nowego zbiornika chodzi mi po głowie całkowita rezygnacja z piaszczystych fragmentów. dna. Zbiornik dla mbuny, która jak się szeroko twierdzi.piachu do szczęścia nie potrzebuje. Praktykował ktoś kiedyś, ma jakies doświadczenia z taką aranżacją? Są jakieś argumenty przeciw? Jedno co mi do głowy przychodzi to zmniejszenie naturalnych zdolności filtracyjnych, bo jednak nie każdy fragment piachu jest przekopywany i piaszczyste podłoże jest siedliskiem dla bakterii. To wezmę pod uwagę planując filtrację. Coś się Wam jeszcze nasuwa?

Opublikowano

Crav nie ma piachu, same kamienie. O żadnych komplikacjach z tego powodu nie słyszałem. 

• Lubię to 1
Opublikowano

@triamond ma też bez piasku, a na dnie ma spienione pcv. Z tego co pamiętam to chwali takie rozwiązanie. Ja mam piasku bardzo mało, około 1 cm, tak aby ledwo zakrywał dno. Ryby intensywnie w nim kąpią, ale nie robią o dziwo kopcy i nie odkrywają fragmentów dna. Już kiedyś pisałem w podobnym wątki: może nie potrzebują, ale widać, że lubią to robić. Tak jak ja - piwa nie muszę pić, ale lubię to robić.

• Lubię to 3
Opublikowano
Godzinę temu, pulpet napisał(a):

Coś się Wam jeszcze nasuwa?

W ogólnym mam piasek, około 1 cm. W zbiorniku dla narybku nie mam piasku. Nie zauważyłem nic niepokojącego. Przeglądam czasem tematy odnośnie karmienia ryb roślinożernych, pamiętam coś takiego , skład treści pokarmowej.
Przykład Tropheus (Hynes)
Detrytus 38%
Glony 35%
Piasek 25%
Skorupiaki 1,4%

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pulpet napisał(a):

zmniejszenie naturalnych zdolności filtracyjnych, bo jednak nie każdy fragment piachu jest przekopywany i piaszczyste podłoże jest siedliskiem dla bakterii. To wezmę pod uwagę planując filtrację.

W miejscu piasku są kamienie, na których też osiedlają się bakterie, więc nie musisz tego uwzględniać planując filtrację. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Z tego co się dowiedziałem i doświadczam w moich zbiornikach, rybie kupy szybciej się rozkładają leżąc na piachu niż na gołym szkle. Organizmy bytujące w piachu robią niezłą robotę 😉

• Lubię to 2
Opublikowano
Godzinę temu, darianus napisał(a):

Z tego co się dowiedziałem i doświadczam w moich zbiornikach, rybie kupy szybciej się rozkładają leżąc na piachu niż na gołym szkle. Organizmy bytujące w piachu robią niezłą robotę

I to jest fakt, tyle że czy to kwestia rozkładu czy może ryby je przekopują i dlatego szybciej znikają z widoku.

• Lubię to 1