wpos Opublikowano 9 Stycznia 2023 #1 Opublikowano 9 Stycznia 2023 Witam, Mam okazję kupić szkło 120x50x50 (10 mm) ale szafka to 100x50. Pytanie czy może to wystawać czy jednak lepiej położyć dodatkowy blat np. dwie sklejone płyty OSB 18 ?
Zloty Opublikowano 9 Stycznia 2023 #2 Opublikowano 9 Stycznia 2023 Lepiej dołóż blat.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Robson79 Opublikowano 9 Stycznia 2023 #3 Opublikowano 9 Stycznia 2023 Widziałem tak wystające i funkcjonujące akwarium ale osobiście dla świętego spokoju położyłbym jakąś płytę o wymiarach akwarium na blat... 3
jaras Opublikowano 9 Stycznia 2023 #4 Opublikowano 9 Stycznia 2023 Zamiast płyty 2x18 osb lepiej pomyśl o blacie kuchennym 25mm, nie trzeba maskować frontu 1
Pikczer Opublikowano 9 Stycznia 2023 #5 Opublikowano 9 Stycznia 2023 Jak koledzy wyżej napisali. Ja u siebie zastosowałem blat kuchenny ale 28mm. Zamawiałem na allegro, z przodu oczywiście ładnie oklejony plus boki. Kurier przytargal pod drzwi , szybko, sprawnie i bezpiecznie dla akwarium. Takie wystające też widziałem, fajnie to wygląda, ciekawie ale u kogoś. Bałbym się osobiście ryzykować. Prosta matematyka. Ile może kosztować nawet drogi aktualnie blat w stosunku do pęknięcia akwarium, zalania domu, utraty ryb i nie daj Boże jakby szkło w kogoś z domowników poleciało. Dokładnie obejrzyj akwarium. Powodzenia 1
ziemniak Opublikowano 10 Stycznia 2023 #6 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Ryzyko jest takie, że można prędzej uderzyć w szkło bezpośrednio niż w przypadku blatu. Za blatem przemawia jedynie większa stabilność szafki i równa powierzchnia pod dno akwarium (nie mylić z wypoziomowaniem, bo to dla akwarium nie ma znaczenia). Czy blat jest równo z akwarium czy wystający to boczne szyby (wszystkie cztery, tj. przednia, tył, boki) i tak naprawdę będą zwisać w powietrzu. W wielu hodowlach akwaria stoją na profilach gdzie do bocznych ścian brakuje po kilkanaście centymetrów. 1
Rekomendowane odpowiedzi