Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

M. Minos Reef piękne i ciekawe pyski, nie będziesz miał nudy w 400. Ja startowałem z układem 2/6, ale jak już podrosły to Alfa tak gonił mniejszego brata, że musiałem go wydać wraz z jedną panienką. U mnie jednak jest mniejsze szkiełko więc mam nadzieje, że u Ciebie układ się utrzyma.

Co do Perlmuttów mój dominant to niezły watażka, goni wszystko co się da, zaleca się do samic Metriaclimy i trzyma sztamę z jednym samcem Hary i razem mają prawą cześć baniaka. Samice też często walczą ze sobą. Osobiście w przypadku jednogatunkowe też szedłbym w maluchy i większą ilość, a później redukował wybierając co ładniejsze. Zrobisz jak uważasz, ale dzięki temu w jednym na cztery baniaki miałbyś całkowicie inną historię. 😁

W 720 fajne zestawienie, brakuje mi właśnie jakiejś „kropki nad i”, a Maison Reef król mbuny to jeden z moich must have jak w przyszłości dorobię się czegoś większego. 😌 Z tego co kojarzę, też miałeś na niego dużą chrapkę. 
Więcej bym nie dokładał, będzie 🔥.

Oczywiście czekam na foty. 😁

Edytowane przez KapitanCzysty
  • Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, KapitanCzysty napisał(a):

M. Minos Reef piękne i ciekawe pyski, nie będziesz miał nudy w 400. Ja startowałem z układem 2/6, ale jak już podrosły to Alfa tak gonił mniejszego brata, że musiałem go wydać wraz z jedną panienką. U mnie jednak jest mniejsze szkiełko więc mam nadzieje, że u Ciebie układ się utrzyma.

Co do Perlmuttów mój dominant to niezły watażka, goni wszystko co się da, zaleca się do samic Metriaclimy i trzyma sztamę z jednym samcem Hary i razem mają prawą cześć baniaka. Samice też często walczą ze sobą. Osobiście w przypadku jednogatunkowe też szedłbym w maluchy i większą ilość, a później redukował wybierając co ładniejsze. Zrobisz jak uważasz, ale dzięki temu w jednym na cztery baniaki miałbyś całkowicie inną historię. 😁

W 720 fajne zestawienie, brakuje mi właśnie jakiejś „kropki nad i”, a Maison Reef król mbuny to jeden z moich must have jak w przyszłości dorobię się czegoś większego. 😌 Z tego co kojarzę, też miałeś na niego dużą chrapkę. 
Więcej bym nie dokładał, będzie 🔥.

Oczywiście czekam na foty. 😁

Maison w sumie na początku nie brałem pod uwagę. Foty i filmy to nie to samo co dominujący samiec za szkłem na żywo. Ale teraz ma u mnie wysokie notowania. Wygląda na wariata, ale piękny jest bezdyskusyjnie. Wczoraj widziałem WF, takie po 10 cm. Niestety  mam obawy przed rybami z odłowu, bo to jednak troszkę inne wymagania, nigdy nie miałam, a i cena 42 euro za sztukę lekko studzi zapał. F1 są w rozsądnych pieniądzach, ale małe 4 cm., Chodowiec  miszcz, dobiera układy przez lupę i serio mam od niego kupę ryb i pomylił się raz., a maluchy kupowałem. Ale nie sprzeda inaczej jak 1/2. Tak mu z matematyki zbiornika wychodzi. Chyba że się rzucę na 3/6 i albo ja albo życie zredukuje.

Opublikowano

Mialem podobną sytuację jak byłem u Darka z Żor, wtedy Maison rzucił na mnie urok 🙂. Z tym, że tam były dwa WF w pełni wyrośnięte tak po ok 15 cm.

Nie jestem zwolennikiem kupowania ryb WF do domowych akwariów, myślę, że takiemu F1 nic nie będzie brakować. Układ 3/6 wydaje się bardziej bezpieczny bo nawet „profesor” może się pomylić, a bufor samic będziesz miał większy. Minus z takimi 4 cm maluchami jest taki, że będziesz musiał poczekać kilka miesięcy, aż zaczną cieszyć oko.