Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, KapitanCzysty napisał(a):

Przy takiej wielkości miały znikome szanse na przeżycie. Powinny być trochę większe od Mbuny, albo podobnych rozmiarów.

W zasadzie bym się z tym zgodził. Jest jedno małe ale: 2 x razem z nimi wpuszczane były inne ryby podobnej wielkości ktòre żyją do dziś.

44 minuty temu, Tomasz78 napisał(a):

Po co tak gmatwasz z aklimatyzacją, ja wpuszczam ryby od razu i jeszcze żadna mi nie zdechła.

Jak kupuję ryby w SE to wpuszczam od razu. Ale tu ryby były w trasie jedne 24 godz a drugie 50 godz. Wszystkie dojechały w bardzo dobrej kondycji. 

Opublikowano

Godzinę temu, Piotr775 napisał(a):

W zasadzie bym się z tym zgodził. Jest jedno małe ale: 2 x razem z nimi wpuszczane były inne ryby podobnej wielkości ktòre żyją do dziś.

Nie porównuj mbuny do non mbuny. Ta pierwsza jest sprytniejsza i silniejsza dlatego sobie poradzi. Kiedyś miałem podobny przypadek,  wpuściłem maluchy non mbuny do dorosłej obsady i mimo że była to noc rano żadna nie przeżyła. Nie mając w genach zakodowanego by zaraz ukryć się w kamieniach, po prost czekały sobie na piasku. Rano śladu po nich nie było. 

Opublikowano

To w takim przypadku pomysłem może być umieszczenie w akwarium możliwie największego kotnika siatkowego i wpuszczenie do niego tego gatunku. Mbuna w pewnych granicach przyzwyczai się do obecności obcych, a nowe rybki odkryją ze w akwarium mogą być ryby które im zagrażają (będzie to dla nich też mniejszy stres).