Markoss Opublikowano 22 Grudnia 2022 #1 Opublikowano 22 Grudnia 2022 Zdjęcie problemu Witajcie. Moje akwarium to 360l na krańcówce. Uzdatniane CO2 i potasem. Podłoże lawa wulkaniczna. Akwa stabilne, bez glonów itp. filtracja narurowa. Ostatnio pojawiło się coś bardzo dziwnego, jakieś białe narośle, grzyby, pleśnie czy nie wiadomo co, pytałem różnych akwarystów i nikt nie wie co to może być. Dlatego pytam Was: co to jest?.. póki co nie jest to problem, ale moze być, bo szybko się rozrasta.. pomóżcie. Zdjęcie jakiejś obcej formy
Bartek_De Opublikowano 22 Grudnia 2022 #2 Opublikowano 22 Grudnia 2022 Prawdopodobnie mogą to być sinice. Przypominam, że nasze forum dotyczy biotopu Malawi
Markoss Opublikowano 23 Grudnia 2022 Autor #3 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Wiem czego dotyczy to forum. Nie mam już kogo zapytać o poradę. Sinice to raczej nie są, bo to jest idealnie białe i się przemieszcza.. zauważyłem że lubi atakować korzenie roślin.
novi Opublikowano 23 Grudnia 2022 #4 Opublikowano 23 Grudnia 2022 (edytowane) wg mnie grzybnia. Przestań nawozić. Dogłębne odmulanie dna (ze żwirkiem) i spr.azotany Edytowane 23 Grudnia 2022 przez novi cdn
Markoss Opublikowano 23 Grudnia 2022 Autor #5 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Oke, dzięki za podpowiedź. Będzie chwila czasu to biorę się za odmulanie. Ogólnie myślałem wymienić to podłoże wulkaniczne na zwykły piasek kwarcowy. Na tym piachu nigdy nie miałem żadnych problemow, a z tą lawa to tak dziwnie jest jakoś. Nie wiem jak to inaczej nazwać.
Rekomendowane odpowiedzi