Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Ziemiojadek  Przy narybku trudno określić płeć.  Dopiero jak się zaczną wybarwiać i to nie jest pewne do końca.  Może okazać się , że samców   jest jeszcze więcej.  Dlatego warto kupować więcej a potem redukować. Wiem.. ma to wiele minusów ale ma też i plusy. Poczekaj teraz aż Ci podrosną a potem zredukuj samce i dokup samice dorosłe.  

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Wyżej masz wyjaśnienie ładne i sugerowalbym jeszcze kilka sztuk dokupić już teraz, bo będzie łatwiej. Jeśli masz fundusze to śmiało wpuść więcej ryb. Nie wiem jak z tymi gatunkami, ale ja miałem i mam problemy aby nieraz dokupić dużą sztukę. A nieraz jak są dostępne to mają nieporównywalnie większą cenę niż aktualne maluchy. Często to np 5-7 razy tyle. To tylko sugestia. Oczywiście jeśli fundusze nie grają roli to nie ma tematu i zawsze poprawisz kompozycję obsady. 

Dla przykładu, kupiłem 5 sztuk jednego gatunku, tak spontanicznie. Miał być 1 samiec i 4 samice. A mam jedną samicę i 4 samce:) Tylko akurat u mnie to są spokojne ryby i 4 samce pływają razem. U Ciebie tak nie będzie :)

Edytowane przez Pikczer
  • Lubię to 1
Opublikowano
13 minut temu, Pikczer napisał(a):

Wyżej masz wyjaśnienie ładne i sugerowalbym jeszcze kilka sztuk dokupić już teraz, bo będzie łatwiej.

Z jednej strony masz rację biorąc np. pod uwagę ekonomie. Natomiast jest duże ryzyko , że znowu trafi na większą ilość samców.  Ja bym poczekał aż narybek dorośnie, miałbym pole do ciekawych  obserwacji .  Natomiast gdyby narybek już dorósł to bym szukał do nich samic .  No jest to zawsze problem tym bardziej , że jednak nie wiem czemu ale zawsze jest większa dostępność samców. Faktem jest , że np. dorosłych samic mało kto się pozbywa . Ale bardziej chodzi mi o stosunek samic do samców już podczas wylęgu. 

• Lubię to 2
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Według mnie to jest ten sam gatunek. Na drugim zdjęciu ryba u góry to samiec, widać po atrapie jajowej. Te ryby potrafią być od barwy białej - dominujący samiec, po przez kolory błękitu aż do ciemnej szarości. Tylko ja uswoich ryb nie zaobserwowałem - żółtego obrzeża płetw i ogona

Edytowane przez jaras
Opublikowano

Dziękuję za twoją opinię. 

Mnie martwi szerokość pasów, ten pierwszy ma wyraźne, grubsze. A do tego to  żółte obrzeże płetw.

Sprzedający twierdzi, że to od jednej samicy.  

Opublikowano
Dziękuję za twoją opinię. 
Mnie martwi szerokość pasów, ten pierwszy ma wyraźne, grubsze. A do tego to  żółte obrzeże płetw.
Sprzedający twierdzi, że to od jednej samicy.  

Szkoda, ze nie podjąłeś próby przy okazji kupna z innych źródeł. Ograniczyłbyś ryzyko chowu wsobnego w przyszłości. Co do wybarwienia to daj im czas, niech podrosną, przyzwyczają się do zbiornika.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk