Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. 

Mój poprzedni wątek ulegl kasacji z powodów technicznych. Więc może nie będę już powtarzać rzeczy, które zostały ustalone. 

Mam male akwarium 100x40x45. 

Ustaliliśmy, że Metriaclima są zbyt duże i zbyt agresywne do tego akwarium. 

A ryby typu Aulonocara eureka red sztucznie wyhodowane. Zostaly mi trzy gatunki na liście. Obstawiam, że trzeci z listy jest najbardziej odpowiedni. 

Czy 10 sztuk to odpowiednia ilość do takiego akwarium? Bo rozumiem, że nie można ich łączyć razem. 

Aulonocara Chilumba

Cynotilapia afra jalo reef

Melanochromis johanni

Opublikowano

IMO za mały zbiornik dla Pseudotropheus johannii. Bardziej bym się skłaniał do Cynotilapia zebroides 'Jalo Reef' - ma ładne samiczki. Chyba najładniejsze z cynotilapi. Poszukaj na forum, ktoś miał jednogatunkowe w podobnym litrażu. Zrobił świetną aranżacje i miał układ z trzema samcami.

• Lubię to 1
Opublikowano
23 minuty temu, ziemniak napisał(a):

IMO za mały zbiornik dla Pseudotropheus johannii.

Nadmienię, że również dla Aulonocar (dla całej grupy non-mbuna☝️) zbiornik 100cm jest zbyt mały.

• Lubię to 3
Opublikowano

Ciasno będzie ale możesz spróbować Aulonocara wielosamcowo, czyli same samce. Np 5 facetów, fajnie by to wyglądało, ale nie wiem czy nie byłoby mało ciekawie jakby to były samce tylko jednego gatunku. 

Z drugiej strony, delikatny aragonit na dnie, 2-3 symboliczne skały, niewielkie. No i grupa samców z jednego gatunku. Mogłoby mieć fajny klimat. Ale musiałbyś sprzętem i dekoracjami zabrać jak najmniej miejsca. Zostałoby trochę miejsca jeszcze na ślimaki Helmety 😁

Ale koledzy doradza pewnie coś mądrzejszego z Mbuna, które są zazwyczaj mniejsze niż Aulonocary. Chociaż u mnie to jest loteria i niektóre są fajne, duże a część osobników miała być  "łał" a są małe, brzydkie, konusy, które rosną max 1 cm przez rok. 

Opublikowano

Gdybym nie fiksowal się na żadną rybę z listy. Po prostu mogę wrzucić do akwarium każdą rybę jeden lub dwa gatunki. Całkowicie jestem otwarty na sugestie. 

Opublikowano (edytowane)

Zamówiłem cynotilapia afra hara gallireya reef. 

Dziękuje wszystkim za dobre rady. 

Edit. 

Mam nadzieje, że wybór nie był zly. 

Edytowane przez Ziemiojadek