Pol Opublikowano 9 Października 2022 #1 Opublikowano 9 Października 2022 Mam akwarium uruchomione rok temu, parametry zaraz po cotygodniowej podmianie: KH=6, PH=8,0, NO2 - poniżej skali testu JBL, NO3=1 Mam małe akwarium -240l i jeden dominujący gatunek: Cynotilapia Hara Galileya Reef (świetnie rośnie, piękne okazy), niestety mam też Labidochromis caeruleus yellow (rosną wolno, 50% obsady odeszło po pół roku, wymienione na nowe pół roku temu) oraz Iodotropheus sprengerae (chyba niepotrzebnie trzeci gatunek, została mi 1 sztuka) Zastanawia mnie czy coś mogę zrobić w celu poprawy parametrów wody (niskie KH), czy ten parametr może mieć istotny wpływ na stres ryb?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 9 Października 2022 #2 Opublikowano 9 Października 2022 Kiedyś aby podnieść pH dodawałem sody raz na tydzień 3-4 łyżeczki. Jednocześnie w ten sposób utrzymywałem KH na poziomie około 20. Robiłem tak bardzo długo aż wreszcie zaprzestałem podawania sody w ogóle ( pH7.6) a KH spadło do 4. Nie zauważyłem w zachowaniu ryb podatności na stres ani na rozrodczość. 1 1
marcin73m Opublikowano 9 Października 2022 #3 Opublikowano 9 Października 2022 Jeśli masz pH=8 i stabilnie utrzymuje się ono na tym poziomie, to nie ma potrzeby zwiększać KH. Pyszczaki dobrze czują się również w miękkiej wodzie. Przyczyn wolnego wzrostu, ewentualnie padania ryb szukałbym gdzie indziej. 3 1
Pikczer Opublikowano 9 Października 2022 #4 Opublikowano 9 Października 2022 Może silniejszy gatunek albo osobnik eliminował inne gatunki? A KH w ogóle może nie być istotne akurat w Twoim przypadku. Ja ani razu tego parametru u siebie nie mierzyłem. Chyba to zrobię z ciekawości. Czasami też ryby mogły być słabej jakości, albo z jakimiś chorobami.
Robson79 Opublikowano 9 Października 2022 #5 Opublikowano 9 Października 2022 Jeśli chodzi o słaby wzrost ryb to może być wina pokarmu, częstotliwości karmienia?
Bezprym Opublikowano 10 Października 2022 #6 Opublikowano 10 Października 2022 Kiedyś od znanego eksperta od Malawi dr. Pawlaka dowiedziałem się że yellowki najlepiej rosną na diecie mięsnej. Zwiększ może ten element diety i zobacz czy będziesz miał poprawę.
Rekomendowane odpowiedzi