Skocz do zawartości

KH=6, czy coś robić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam akwarium uruchomione rok temu, parametry zaraz po cotygodniowej podmianie: KH=6, PH=8,0, NO2 - poniżej skali testu JBL, NO3=1

Mam małe akwarium -240l i jeden dominujący gatunek: Cynotilapia Hara Galileya Reef (świetnie rośnie, piękne okazy), niestety mam też Labidochromis caeruleus yellow (rosną wolno, 50% obsady odeszło po pół roku, wymienione na nowe pół roku temu) oraz  Iodotropheus sprengerae (chyba niepotrzebnie trzeci gatunek, została mi 1 sztuka)

Zastanawia mnie czy coś mogę zrobić w celu poprawy parametrów wody (niskie KH), czy ten parametr może mieć istotny wpływ na stres ryb?

IMG_4058.jpg

Opublikowano

Kiedyś aby podnieść pH dodawałem sody  raz na tydzień 3-4 łyżeczki.  Jednocześnie w ten sposób utrzymywałem KH na poziomie około 20.  Robiłem tak bardzo długo aż wreszcie zaprzestałem podawania sody  w ogóle ( pH7.6)  a KH spadło do 4.  Nie zauważyłem w zachowaniu ryb podatności na stres ani na rozrodczość. 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Jeśli masz pH=8 i stabilnie utrzymuje się ono na tym poziomie, to nie ma potrzeby zwiększać KH. Pyszczaki dobrze czują się również w miękkiej wodzie. Przyczyn wolnego wzrostu, ewentualnie padania ryb szukałbym gdzie indziej.

• Lubię to 3
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Może silniejszy gatunek albo osobnik eliminował inne gatunki? A KH w ogóle może nie być istotne akurat w Twoim przypadku. Ja ani razu tego parametru u siebie nie mierzyłem. Chyba to zrobię z ciekawości. 

Czasami też ryby mogły być słabej jakości, albo z jakimiś chorobami. 

Opublikowano

Kiedyś od znanego eksperta od Malawi dr. Pawlaka dowiedziałem się że yellowki najlepiej rosną na diecie mięsnej. Zwiększ może ten element diety i zobacz czy będziesz miał poprawę.