Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam chorą rybę. Samiec Aulonocara. Z 2 tygodnie temu pojawiła mu się rana, jakby ugryzienie. Myślałem, że się zagoi, ale rana z tkanką odpadła. Teraz ma dziurę, dosłownie. 

Z tą dziurą jest pierwszy do karmienia, a dosłownie przed chwilą stuknął dwa razy większą od siebie rybę bo mu widok zasłaniała. 

Ta sztuka jest w ogóle pechowa. Mam go pełen rok, urósł mniej niż 1 cm przez ten czas. Ma może z 7 cm. Przyjechał do mnie z "polecanej hodowli" w stanie agonalnym. Pobity, bez płetw, liczne rany, które nie wyglądały na świeże  Jakimś cudem wyzdrowiał, a umieściłem go tylko w kotniku, wewnątrz głównego akwarium. Po ponad półtora miesiąca wpuściłem go do reszty ryb i tak sobie żył. Zero wybarwiania się, po prostu je, pływa i robi kupę. Aaaa, brzuch ma zapadnięty od roku. Tak mu już zostało. A miał to być czadowy, kolorowy samiec ( podobnie jak i wiele innych z tej "polecanej hodowli"). 

Oprócz dziury ma teraz jakieś kropki? Albo mi się wydaje. Martwię się też o inne ryby. Są w pełni zdrowe, aktywne. 

Coś z nim robić? 

IMG_20221002_214629.jpg

IMG_20221002_214627.jpg

IMG_20221002_214616.jpg

IMG_20221002_214606.jpg

Opublikowano

Ryba wygląda źle i zostawiając na boku ranę, która faktycznie wygląda paskudnie, jest ewidentnie chora i wymęczona. W pierwszej kolejności usunął bym ją z głównego zbiornika, bo jest inkubatorem dla bakterii chorobotwórczych i problem może się powtórzyć u innych ryb. To czy próbować ja leczyć musisz wiedzieć sam. Nie mam na tyle doświadczenia żeby pokusić się o postawienie jednoznacznej diagnozy, ale wszystko, co mi przychodzi do głowy to choroby trudne w leczeniu i sukces raczej malo prawdopodobny. Ja osobiscie rybie w takim stanie skrócił bym męki. Taka ciemniejsza strona akwarystyki, ale czasem trzeba.

• Lubię to 2
Opublikowano

Ja również obawiam się, że będzie ciężko wyleczyć tą rybę. Zapadnięty brzuch może być wynikiem pasożytów bądź grzybów (ichtiofonoza), które zdominowały narządy wewnętrzne po osłabieniu ryby.

• Lubię to 2
Opublikowano

@pulpet, @darianus dzięki za odpowiedź. Chyba potrzebowałem potwierdzenia tego co chciałem zrobić właściwie sam. Ale mi to nawet dżdżownicy szkoda. W trosce o resztę ryb chory osobnik opuścił akwarium. Chyba taki miał być i tak jego los już rok temu. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podepnę się. PH w okolicach 7,4, NO2 minimalne, NO3 20. Gdy przestał być alfą siedzi w rogu akwarium. Obecna afa już zagojona i prawie wybarwiona. Trochę to już trwa z 1-2 miesiące. Objaw który rzuca się w oczy to powiększona podstawa płetwy grzbietowej i odbytowej jak by wypełniona powietrzem/płynem (przypomina pęcherz po oparzeniu) - nigdzie nie znalazłem takiego objawu, widoczne naczynka między łuskami, łuski lekko odstające (nie tak bardzo jak przy posocznicy), brak apetytu, słabe gojenie rany - brakuje mu kilka łusek, nowe łuski nie odpadają. Odchody długie włosowate ale nic nie je.

IMG_20221119_103916.jpg