Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć, zaczynam swoją przygodę z Malawi. Zakupiłem używany zestaw Juvel Rio 240l. Poprzedni właściciel również hodował tam pyszczaki. Zestaw dostałem wraz z kamieniami jest to kilka rodzajów prawdopodobnie wapieni oraz pąkle. 

Akwarium w trakcie startu, obsada jeszcze niewybrana. Myślę nad dwoma spokojnym gatunkami. Obsadę będę kompletować w Żorach więc myślę, że na miejscu hodowca dobrze doradzi.

Proszę o radę czy coś zmienić w wystroju, czy dodać więcej skał? Chciałbym dołożyć jeszcze nurzańca na lewy tył i anubiasy między skały.

Drugie pytanie to filtracja. Mam filtr z zestawu Juwel Bioflow M z dołożoną ceramiką około 0.5l i falownik Aquael 4000l/h.
Czy dołożyć dodatkowy filtr mechaniczny i zwiększyć ilość ceramiki w Bioflow? Czy dołożyć kubełek na biologia? Obawiam się że słabo będzie z mechaniczną filtracją. A może taki zestaw jak mam wystarczy? Nie miałem wcześniej tego filtra i zastanawiam się czy sobie poradzi.

Z góry dziękuję za konstruktywne odpowiedzi ;)

IMG_20220828_215138.jpg

Posted

Witaj na forum.

W tym dziale tylko się przedstawiamy i prezentujemy swoje akwaria. Możesz tu również uzyskać wskazówki dotyczące wystroju Twojego akwarium, ale o filtrację czy obsadę pytaj w odpowiednich działach.

Posted
39 minut temu, pablomas napisał:

Dołóż trochę zwykłych kamieni , z czasem porosną glonem i się wszystko kolorystycznie wyrówna.

Pablo, kolorystycznie może się wyrówna, ale żaden ze "zwykłych kamieni", typu otoczak, serpentynit itd., nie pasuje strukturą do wapienia filipińskiego. 

A i sam wapień filipiński do Malawi wydaje mi się raczej "średnim" pomysłem.

• Like 3
Posted

Ja bym całkowicie zmienił wystrój. Młode ryby będą fajnie się bawić wśród tych skał. Gdy podrosną mogą sobie zrobić dużą krzywdę. Generalnie przy pyszczakach powinno się unikać ostrych krawędzi, są to szybkie ryby i przy przepychankach nie raz potrafią porządnie przywalić w kamień. Tutaj kolejna wskazówka aby kamienie układać stabilnie i NIE na piasku.

• Like 6