Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Zauważyłem wczoraj dość szybki i głęboki oddech u moich podopiecznych. Parametry mierzyłem i są w normie:

-NO3: 3mg/l

-NO2: testami paskowymi 0mg/l a testami kropelkowymi Tetra < 0,3mg/l (taka jest najmniejsza wartość na teście) 

-NH3: 0mg/l

-pH: 8

Zbiornik 200l 

Obsada: 4x Saulosi, 4x Zebra red red

Poza tym szybkim oddechem ryby zachowują się normalnie, jedzą, podchodzą do tarła, pływają normalnie, kolory normalne pokrywy skrzelowe nie są zaczerwienione, nie pływają przy powierzchni. Sylwetka każdej z ryb w normie. Jedna z samic saulosi normalnie inkubuje. Wszystko jest w normie. Tylko temperatura podakoczyła do 30°C. Czy to może być przyczyna? Woda jest intensywnie natleniana i zapewniona jest znaczna nadfiltracja. 

Z góry dziękuję za pomoc

Edytowane przez Alastor
Opublikowano
Godzinę temu, Alastor napisał:

Tylko temperatura podakoczyła do 30°C. Czy to może być przyczyna? Woda jest intensywnie natleniana i zapewniona jest znaczna nadfiltracja

Może być przyczyną, ponieważ wraz ze wzrostem temperatury słabnie rozpuszczalność tlenu w wodzie. Aczkolwiek ryby pływały by wtedy przy powierzchni, a w skrajnych przypadkach łapały powietrze z nad lustra wody, a to u Ciebie nie występuje...🤔

Opublikowano

Wstaw zdjęcie akwarium tak żeby było widać to natlenianie. Cały czas mocno natleniasz czy tylko czasami?  Napisz też śmiało coś o filtracji. Czasami pod latarnią najciemniej. 

A w międzyczasie weź czyste butelki albo kup najtańsza wodę mineralną w butelkach, wsadź do zamrażarki i później do akwarium. Za około godzinę, dwie znowu do zamrażarki. 

Ja dwiema butelkami po 1,5l obniżam temperaturę w akwarium 540l. Wieczorem obniżyłem z 28,6 na 27,8. Dwiema butelkami. Do rana zamarzną i można ponownie się bawić. 

Opublikowano (edytowane)

Problem zniknął. Wlóżyłem wczoraj wieczorem dwie mrożone butelki, odetkałem rurki od napowietrzacza i schłodziłem pomieszczenie wentylatorami. Podziałało temperatura spadła do około 27,5°C a ryby oddychają normalnie. 

Co do filtracji to Aqua Nova NCF-1200, Aquael Turbo 1000 i Pat Mini jako dodatkowe napowietrzanie. Woda napowietrzana cały czas.

Od razu zapytam też co sądzucie o wyniku NO2? Chodzi mi o to, że do lokalnego sklepu zoologicznego nie było jeszcze dostawy testów i muszę ufać temu wynikowi który podałem. W razie jeśli nie jest 0 ale jest poniżej 0,3mg/l to rybom nie zaszkodzi?

Edytowane przez Alastor