Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, kozerek napisał:

W zbiorniku zatem będą przewijać się kolory niebieski, żółty i czarny ale w miarę w równych proporcjach.

Tak nie do końca bo u samiczek  chailosi ta żółć jest brązem przybrudzona, ale to zawsze urozmaicenie. 

Opublikowano
17 minut temu, Bezprym napisał:

Tak nie do końca bo u samiczek  chailosi ta żółć jest brązem przybrudzona, ale to zawsze urozmaicenie. 

Racja, ale czysta żółć będzie u samiczek Chindongo ;)

Opublikowano
2 minuty temu, Robson79 napisał:

Ja bym pozostal przy 3 gatunkach biorąc pod uwagę stadne życie Saulosi i Acei. No i jeszcze to, że Acei osiągają spore rozmiary...

Nie wykluczam tego, gdyż ta konkretna Metriaclima jest dostępna aktualnie chyba tylko w Malawianie, a póki co planuję zakupy w Tan-Malu.

Opublikowano
7 godzin temu, kazikx napisał:

A jakie są i gdzie można znaleźć te niezwykłe?

Niektórzy sprzedawcy bez wyraźnego zaznaczenia dopytują czy chodzi o te moje, czy o wariant coral.

• Lubię to 1
Opublikowano

^ dokładnie

Trochę namieszam, ale ładne zwykłe saulosi widziałem tylko u Darka Gaży w Żorach i Luk&Raf w Częstochowie (Dudki).

Co do acei to jak @Robson79 zastanowiłbym się. Ryba jest piękna, ja miałem je kiedyś dorosłe w 150 cm i wyglądały jakby były za duże.

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ziemniak napisał:

Trochę namieszam, ale ładne zwykłe saulosi widziałem tylko u Darka Gaży w Żorach i Luk&Raf w Częstochowie (Dudki).

Wiem już jak rozpoznać, czy saulosi są ładne, czy nie. Ale tylko w przypadku dorosłych.

Jak ocenić te małe, np. 3cm? Na zdjęciach z wielu miejsc wyglądają jakby wszystkie były do siebie podobne. Czy nie jest tak, że kupuje się je przez dobrą opinię hodowcy?

Opublikowano

Jak kupujesz u hodowcy, a nie handlarza to możesz zobaczyć jak wyglądają dorosłe.

To jest tak spaczony gatunek, że ciężko jest znaleźć coś godnego uwagi. @egon44 ma u siebie rodzynki.

W 2016 roku miałem takie okazy - tęsknie za nimi ;) Teraz 95% dostępnych saulosi to IMO nieudane bękarty.

razem.thumb.JPG.c14032093424deebaa3477bfed68c73b.JPG

samiec3.JPG.fb26882fb7711aa473af8cf99e565917.JPG

• Lubię to 3