Bezprym Opublikowano 26 Sierpnia 2022 #11 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 13 minut temu, kozerek napisał: W zbiorniku zatem będą przewijać się kolory niebieski, żółty i czarny ale w miarę w równych proporcjach. Tak nie do końca bo u samiczek chailosi ta żółć jest brązem przybrudzona, ale to zawsze urozmaicenie.
Robson79 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 #12 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Ja bym pozostal przy 3 gatunkach biorąc pod uwagę stadne życie Saulosi i Acei. No i jeszcze to, że Acei osiągają spore rozmiary... 1
kozerek Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Autor #13 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 17 minut temu, Bezprym napisał: Tak nie do końca bo u samiczek chailosi ta żółć jest brązem przybrudzona, ale to zawsze urozmaicenie. Racja, ale czysta żółć będzie u samiczek Chindongo
kozerek Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Autor #14 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 2 minuty temu, Robson79 napisał: Ja bym pozostal przy 3 gatunkach biorąc pod uwagę stadne życie Saulosi i Acei. No i jeszcze to, że Acei osiągają spore rozmiary... Nie wykluczam tego, gdyż ta konkretna Metriaclima jest dostępna aktualnie chyba tylko w Malawianie, a póki co planuję zakupy w Tan-Malu.
Bezprym Opublikowano 26 Sierpnia 2022 #15 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Nie rezygnowałbym z tego gatunku, to spokojna i piękna rybka a Malawian też wysyła.
kazikx Opublikowano 26 Sierpnia 2022 #16 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, kozerek napisał: 1) Chindongo Saulosi - zwykłe A jakie są i gdzie można znaleźć te niezwykłe?
kozerek Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Autor #17 Opublikowano 27 Sierpnia 2022 7 godzin temu, kazikx napisał: A jakie są i gdzie można znaleźć te niezwykłe? Niektórzy sprzedawcy bez wyraźnego zaznaczenia dopytują czy chodzi o te moje, czy o wariant coral. 1
ziemniak Opublikowano 27 Sierpnia 2022 #18 Opublikowano 27 Sierpnia 2022 ^ dokładnie Trochę namieszam, ale ładne zwykłe saulosi widziałem tylko u Darka Gaży w Żorach i Luk&Raf w Częstochowie (Dudki). Co do acei to jak @Robson79 zastanowiłbym się. Ryba jest piękna, ja miałem je kiedyś dorosłe w 150 cm i wyglądały jakby były za duże. 1
kazikx Opublikowano 27 Sierpnia 2022 #19 Opublikowano 27 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, ziemniak napisał: Trochę namieszam, ale ładne zwykłe saulosi widziałem tylko u Darka Gaży w Żorach i Luk&Raf w Częstochowie (Dudki). Wiem już jak rozpoznać, czy saulosi są ładne, czy nie. Ale tylko w przypadku dorosłych. Jak ocenić te małe, np. 3cm? Na zdjęciach z wielu miejsc wyglądają jakby wszystkie były do siebie podobne. Czy nie jest tak, że kupuje się je przez dobrą opinię hodowcy?
ziemniak Opublikowano 27 Sierpnia 2022 #20 Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Jak kupujesz u hodowcy, a nie handlarza to możesz zobaczyć jak wyglądają dorosłe. To jest tak spaczony gatunek, że ciężko jest znaleźć coś godnego uwagi. @egon44 ma u siebie rodzynki. W 2016 roku miałem takie okazy - tęsknie za nimi Teraz 95% dostępnych saulosi to IMO nieudane bękarty. 3
Rekomendowane odpowiedzi