Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, jarek1969 napisał:

Przy zastosowaniu dwóch pomp w takiej konfiguracji jak narysowałem przepływ wody jest dużo większy niż jak filtrowałem Fluvalem 406.

Witaj, jeżeli jesteś zadowolony z przepływu to ok. Napiszę Tobie, dla czego Twoja instalacja jest dla mnie dziwna.
-Instalacja powinna być prosta, im krótsza tym opory przepływu mniejsze.
-wszystkie złącza,przejścia utrudniają przepływ. Im więcej tego typu dodatków tym gorzej.
-grubość rur, te o małej średnicy stawiają większy opór. Wymieniając rurki z 22 na 30 mm na niskim biegu pompy przepływ był u mnie o 300 litrów większy. Dla mnie jest to sporo.
-materiał z jakiego wykonano instalację,ma również wpływ na przepływ wody.
Nigdy nie miałem instalacji wykonanej na dwóch pompach,wydaje mi się że przy zwiększonych średnicach rur podobny przepływ można by uzyskać na jednej pompie. To tylko moje przemyślenia, fajnie by było abyś zmierzył ile faktycznie wody wypływa z takiej instalacji.
pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 28.07.2022 o 01:49, Bartek_De napisał:

Niby czemu mają służyć dwie pompy na jednej nitce? Czy to zwiększy przepływ..? Absolutnie nie

Zgadzam się w 100% . W takim przypadku zwiększy się   wysokość podnoszenia tego układu. 

Piszesz Jarek , że ten układ pomp w konfiguracji jaką masz daje lepszy przepływ od Fluvala 406.  Skoro tak piszesz to pewnie tak jest. Ale układ pomp Uni Pump 1500  nie ma z tym nic wspólnego.  Poszukaj sobie w necie informacji czy jest to możliwe aby szeregowe podłączenie pomp podniosło przepływ systemu. Nie podniesie. Wszystko masz opisane w necie. Jak masz ochotę to pobaw się mierząc przepływ ( ilość wody w czasie np. 2 minut).

Jarek .. mam tylko nadzieję , że Twoje pompy będą ciche jak moje na początku były.  Potwierdź lub zaprzecz za jakiś czas nawet w tym temacie. Jestem ciekawy czy moja opinie odnośnie tych pomp ( Uni Pump 1500 ) była odosobniona. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Wg szacunkowych obliczeń, dla układu równoległego (wloty i wylot jako 3 kolanka; filtry / grzałki jako 2; 2 m rur 15mm; w układzie równoległym jedna nitka z grzałką, druga z uv; liniowa charakterystyka pomp) będzie max 1600l/h; dla szeregowego 1200 l/h. Realnie pewnie mniej (opór mediów; straty na wlotach pomp itd; dodatkowe kolanka konstrukcyjne). Jeśli średnice rur mniejsze... to jeszcze mniej (mniejsza strata na równoległym połączeniu). Można też dać pojedyncze szerokie wloty i wyloty z akwarium i rozdzielić nitki pod szafką.

@Andrzej Głuszyca @Bartek_De2 pompy dają większą wysokość podnoszenia - czyli większe ciśnienie, które będzie zrównoważone większym oporem przy większym przepływie. Nie da to 2x więcej przepływu tylko mniej (przez wzrost oporu). O ile... trzeba policzyć albo zmierzyć.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, triamond napisał:

Nie da to 2x więcej przepływu tylko mniej (przez wzrost oporu). O ile... trzeba policzyć albo zmierzyć.

To samo z Bartkiem  @Bartek_De napisaliśmy tyle , że bardzo skrótowo. Sens ten sam. Dwie pompy ( i to jest ważne podłączone szeregowo)  nie zwiększą przepływu jak zakłada autor tematu.  Czy zmniejszą? Pewnie tak. Ale w tak krótkim odcinku przepływu nie będzie to pewnie zauważalne gołym okiem.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
17 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał:

To samo z Bartkiem  @Bartek_De napisaliśmy tyle , że bardzo skrótowo. Sens ten sam. Dwie pompy ( i to jest ważne podłączone szeregowo)  nie zwiększą przepływu jak zakłada autor tematu.  Czy zmniejszą? Pewnie tak. Ale w tak krótkim odcinku przepływu nie będzie to pewnie zauważalne gołym okiem.

Masz rację Andrzeju, to skrót myślowy. Podobnie jak z tą wydajnością 2x1400l/h, oczywiście miałem na myśli wydajność deklarowaną przez producenta. Zgadzam się z @triamond większe ciśnienie nie oznacza większego przepływu, jest wręcz odwrotnie. W przypadku gdy woda wypływa z rury całym jej przekrojem, "miękko" opadając na tafle wody, możemy mówić o pełnym wykorzystaniu wydajności całego układu.

• Lubię to 2
  • 1 rok później...