Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich馃槈 przymierzam si臋 powoli do nowego zbiornika馃檪 Zastanawiam si臋 nad dwiema opcjami. Albo bedzie to 150x90x60. Druga opcja bardziej realna niestety z racji kosztow to 120x85x55 (ewentualnie 130x80x50 lub 120x85x50) bo w tym przypadku powinno si臋 udac wykonac takie akwa z szyby 10mm. Obie opcje z szybo frontowa opti i jedna szyba boczna opti. Co myslicie馃檪???聽

Posted (edited)

Je偶eli chcesz ci膮膰 koszty to zrezygnuj z opti na rzecz rozmiaru. Mitoja ma bardzo 艂adne szk艂o, przy czarnym/szarym tle nie zauwa偶ysz r贸偶nicy.

Edited by suricade
  • Like 2
Posted

Hi. Dylemat jest taki. Czy wybralibyscie akwarium 150x90 (85)x60wys cale float 12mm czy 125x85x55 front i jeden bok opti 10mm z dnem 12mm.????

Posted
5 godzin temu, Zajaczek napisa艂:

Hi. Dylemat jest taki. Czy wybralibyscie akwarium 150x90 (85)x60wys cale float 12mm czy 125x85x55 front i jeden bok opti 10mm z dnem 12mm.????

150x90 b臋dzie ci ci臋偶ko czy艣cic akwarium i do dna si臋gn膮膰 cos ustawi膰 np.. kamienie .

150x60x60 szyba float nie trzeba pcha膰 si臋 opti. Jak kole偶anka pisa艂 ze r贸偶nicy nie zauwa偶ysz, mo偶na przednio szyb臋 opti da膰 ja mam swoim 300 l .

Posted
Godzin臋 temu, TOMEKSIEDLCE napisa艂:

150x90 b臋dzie ci ci臋偶ko czy艣cic akwarium i do dna si臋gn膮膰 cos ustawi膰 np.. kamienie

Tomku, 90 to g艂臋boko艣膰 (szeroko艣膰) wysoko艣膰 to 60. Ale poniek膮d masz racj臋, bo przy szeroko艣ci 90cm nie si臋gniesz do dna bli偶ej tylnej szyby bez wej艣cia do 艣rodka.

Mimo wszystko ja decydowa艂bym si臋 na 150x90x60 ca艂e float.

• Like 3
Posted (edited)
9 godzin temu, Zajaczek napisa艂:

Najpierw powiniene艣 powiedzie膰 nam czy ma by膰 to zbiornik do biotopu Malawi czy np. do ro艣linnego. Zak艂adam , 偶e skoro jeste艣 na forum Malawi to pewnie ten biotop Ciebie interesuje. Skoro tak to odpu艣膰 sobie opti聽 i wybierz wi臋ksze ca艂e ze szk艂a float. Dlaczego ? Z kilku powod贸w:

- pyszczaki s膮 terytorialne i nawet r贸偶nica 25cm w d艂ugo艣ci dna,聽 stworzy Tobie wi臋cej mo偶liwo艣ci przy doborze obsady .

- w aran偶acji biotopu masz du偶o kamieni , piasku , pyszczaki nami臋tnie kopi膮 ( nie wszystkie) i to wszystko powoduje to , 偶e szczeg贸lnie przednia szyba jest bardziej nara偶ona na zarysowania.聽聽Po prostu na przedniej jest to bardziej widoczne. Nie ma znaczenia czy to float czy opti..zagro偶enie te same.

- r贸偶nica w postrzeganiu barw jest na korzy艣膰 opti ale w tym biotopie ta r贸偶nica ty艂ka nie urywa.

Jednym s艂owem ...bardziej praktyczne b臋dzie wi臋ksze float. Oczywi艣cie to tylko moje聽 sugestie i dotycz膮 szk艂a do biotopu Malawi. O ro艣linnym mam inne zdanie ale nie b臋d臋 si臋 wypowiada膰 o tym na forum Klubu Malawi.

Edited by Andrzej G艂uszyca
  • Like 6
Posted

Biotop Malawi oczywiscie. Posiadam ju偶 zbiornik 240l i kiedy przyjechal na palecie wydawal mi si臋 ogromny馃槈 Rzeczywistosc okazala si臋 inna馃檪 Tak czy siak musze podjac decyzje...聽

Posted
Godzin臋 temu, Zajaczek napisa艂:

Tak czy siak musze podjac decyzje...聽

Wymiary akwarium zale偶ne s膮 od kilku czynnik贸w. U mnie pierwszym parametrem by艂a opinia 偶ony. Mam akwarium o wysoko艣ci 60 cm, wydaje si臋 偶e to dobry pomys艂, przy odpowiedniej wysoko艣ci stela偶a mog臋 do wszystkiego si臋gn膮膰. Proponuj臋 uwzgl臋dni膰 wysoko艣膰 szafki plus wysoko艣膰 akwarium, g贸rna kraw臋d藕 akwarium powinna si臋ga膰 do twojej pachy.Takie wymiary u艂atwi膮 prace przy akwarium.Stela偶 musi r贸wnie偶 mie膰 odpowiedni膮 wysoko艣膰, je偶eli chcesz pod nim umie艣ci膰 np: filtr kube艂kowy. 艁adnie wygl膮da akwarium szerokie np 90 cm, w moim przypadku niemo偶liwe. Mam d艂ugi pok贸j i taki wymiar zabiera艂 mi du偶o miejsca. Obecnie posiadam akwarium w膮skie oko艂o 45 cm. Akwarium o szeroko艣ci 90 cm b臋dzie pasowa艂o do 30 m salonu do 20 m ju偶 nie. Przy takim zbiorniku warto zrobi膰 kartonowy szablon i zobaczy膰 jak to b臋dzie wygl膮da艂o.To tylko moje zdanie, wyb贸r nale偶y do Ciebie.

• Like 4
Posted

Moje miejsce na akwarium. Zbiornik ma jak wczesniej pisalem 120x40x50. Jak widac na zdjeciu maksymalnie moge wsadzic akwarium dl 180cm ale wtedy mialbym utrudniony dostep od strony schodow jesli poszedlbym w szerokosc. Jesli wysune je do winkla (lewej strony) maksymalnie i zrobie zbiornik 125x85x55 to mam z tylu miejsca zeby grzebac jakies 55cm. Takze zmieszcze si臋 tam. Acha jeszcze dojdzie mi komin zewnetrzny. Szerokosc 85 pasuje mi wtedy optymalnie bo do schodow bedzie jakies 15cm. Stelaz do wymiany oczywiscie.聽

IMG_20220726_061447.jpg