Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam taki problem. Rano woda wyglada Ok przezroczysta nie ma problemu. Parametry tez są Ok. Im dalej w dzień tym bardziej woda robi się zielona a NO3 wywala do 40. Następny dzień rano znowu Ok i tak w kółko. Dodawałem prodibio, podmiany większe i częstsze ale dalej problem wyskakuje. To jest zakwit wody? Tak się przejawia? Zdjęcia z rana i w południe. Akwarium 420L obsada Zebroides Jalo Reef 1+1( dzisiaj jadę po samice) Socolofi Tumbi Point 2+5 Saulosi 1+5. Filtr zewnętrzny HW 304A w srodku ceramika, zeolit, Purigen i Matrix. Dwa prefiltry HW 603A

08F89D5C-C2B6-4481-94C0-4FC5FEA5FFD8.jpeg

7C50800E-4F6C-4551-9D81-FEC2E46B88A1.jpeg

Posted (edited)

Świece w tygodniu rano godzine na karmienie i od 15.00 do 22.00 W weekendy od 8.00 do 22.00

Zbiegło się to w czasie z dodaniem AQUAEL Hydro Bioguard bo nie miałem kiedy podjechać do Trzmiela po Prodibio i użyłem tych bakterii. Może to mieć jakiś wpływ?

Edited by mirsli
Dodałem informacje
Posted

tak jak Andrzej piszę - zakwit wody. kilka lat temu miałem podobny problem w akwarium ze skalarami, żadna podmiana nawet 70% nie pomagała. kupiłem wtedy lampę UV i rezultaty były widoczne już po dobie od włączenia.

Posted
12 godzin temu, jaras napisał:

tak jak Andrzej piszę - zakwit wody. kilka lat temu miałem podobny problem w akwarium ze skalarami, żadna podmiana nawet 70% nie pomagała. kupiłem wtedy lampę UV i rezultaty były widoczne już po dobie od włączenia.

A czy lampa uv wybije mi wszystkie glony na kamieniach?

Posted
4 godziny temu, mirsli napisał:

A czy lampa uv wybije mi wszystkie glony na kamieniach?

Do Twojego kubełka można dokupić lampę uv (tu masz już w zestawie). To ma za zadanie pozbyć się zarodników, i nie świeci bezpośrednio w baniaku, lecz w kubełku.
Pzdr. Rysiek.

• Like 2
Posted
3 godziny temu, rysib napisał:

Do Twojego kubełka można dokupić lampę uv (tu masz już w zestawie). To ma za zadanie pozbyć się zarodników, i nie świeci bezpośrednio w baniaku, lecz w kubełku.
Pzdr. Rysiek.

No właśnie do mojego nie da się włożyć lampy UV 304B ma te opcje. 

Posted
1 godzinę temu, Bartek_De napisał:

Możesz kupić lampę przepływową, montowaną na wężu na przykład taką https://allegro.pl/oferta/lampa-filtr-uv-c-7w-na-glony-do-akwarium-do-200l-6312037883

Jeśli nie chcesz przecinać oryginalnego węża, to dokup sobie dodatkowo kawałek węża, zamontuj na nim lampę i podłącz do filtra zamiast oryginalnego.

Taka waśnie zamówiłem już w Plantice jutro odbieram. Gdzie ja zamontować? Za kubłem tak jak jest napisane?