Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Od ponad dwóch miesięcy mam Malawi można powiedzieć że już dojrzałe bo okrzemki powoli znikają :)

Ale zastanawiam się nad jedna sprawą gdyż obecni mam podłoże usypane ze żwirku drobnego oraz troszkę grubego żwiru i chciałbym zmienić go na piasek. I tu się pojawia pytanie czy mogę tak sobie zmienić podłoże.

Strasznie trudno jest utrzymać porządek ponieważ przekopują żwir w każdą możliwą stone

z góry dzięki za pomoc

Posted
Strasznie trudno jest utrzymać porządek ponieważ przekopują żwir w każdą możliwą stone
Piasek też będą przekopywać, i to jeszcze skuteczniej
Posted

Piaseczek one kochają :wink: To dopiero będą miały frajdę,ale bezdyskusyjnie będzie im lepiej :D Chyba nie obędzie się bez przeniesienia obsady do innego akwa i dopiero będzie można zmienić wystrój...Chociażby dlatego że piasek może ci się opaść całkowicie na dno nawet po kilku dniach.Zmiana podłoża to wojna w akwa...Musisz powyjmować skały,wybrać żwir i dopiero na styro poukładać kamule od nowa i zasypać piaskiem..

Posted

Dzięki

nawet nie pomyślałem o tym że piasek będzie mi tak długo opadał, najgorsze jest to że nie mam drugiego mniejszego akaw żeby przenieś tam obsadę. Trudno będę musiał się wstrzymać chyba że możne pożyczę od kogoś. :(

Posted

Nie wiem ile masz ryb - ale czasami rozwiązanie jest prozaiczne - plastikowa beczka ze sklepu ogrodniczego - podłączasz grzałkę, filtr i koniecznie napowietrzacz.

Posted

Kiedyś w nocy pękło mi akwa 60l.Nie będę mówił dlaczego :lol: Szybka akcja ratunkowa,wiaderko do podmiany i rybcie żyły tam 2 dni,oczekując nowego baniaczka ....Oczywiście uzbrojone w filtr ,grzałkę itd..Przeżyły... :D

Posted

Hm piasek tak długo opada? u mnie po porządnym wypłukaniu było czysto po pół godziny od zalania. Tyle, że mam kwarcowy. No, fakt, że roboty kupa, ale jak obudzi się w Twoich pyśkach dusza górnika, to nie pożałujesz :P

Posted

U mnie piaseczek opadał 2 noce :lol: Oczywiście prefiltr i wew.był co dzień czyszczony.Mój piach był ze żwirowni,płukany 3 godziny :wink: Więc myślę że dobrze :wink:

Posted

aa no ze żwirowni to inna bajka, ja kupiłem już wstępnie płukany, ładnie popakowany w 10 kg-owe worki :) i trzeba im przyznać, że naprawde był wstępnie przepłukany. Niewiele syfu z niego wyleciało.