Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, suricade napisał:

Jak nie chcesz nic wklejać do akwarium to zrób sonie pudełko. Takie coś np. https://www.scapefactory.de/p/mobiler-hang-on-hmf-filter

Na płaszczyznach , które będą się stykały z szybą  , pewnie warto przykleić kawałki gąbek aby zapobiec hałasowi w razie ewentualnych drgań przenoszonych z pompy(?).

• Lubię to 2
Opublikowano

Dziękuję za wszystkie Wasze uwagi.

Bartku, pomysł na kształt L wziął się z rozważań:

1. Łatwość mocowania falownika (prostopadle do ścianki gąbki).
  2. Spłaszczenie filtra (prostokąt a nie ćwierćokrąg) i zyskanie większej powierzchni na skałki i dla ryb. Przy promieniu okręgu 15cm nie ma to znaczenia, ale przy 25cm już tak.
  3. Równomierny rozkład gęstości porów gąbki. Ściśnięta w półokrąg gąbka zmienia chyba jednak parametry?

Suricade, patent z górnym haczykiem nie pasuje do mojego akwarium, choć sam w sobie jest prosty i fajny. Musiałbym wcisnąć go pod opaskę pokrywy, a nie chcę tego robić, bo w tym wypadku komplikuje się potencjalny demontaż filtra. 

Darianus, być może rzeczywiście jest to PPI 20. Może to i lepiej? Aczkolwiek na pewno zamówiłem PPI 10. 

Opublikowano
7 godzin temu, kazikx napisał:

Suricade, patent z górnym haczykiem nie pasuje do mojego akwarium, choć sam w sobie jest prosty i fajny. Musiałbym wcisnąć go pod opaskę pokrywy, a nie chcę tego robić, bo w tym wypadku komplikuje się potencjalny demontaż filtra.

Pudełko może stać na dnie, chodziło o sam wzór.

Opublikowano
8 godzin temu, kazikx napisał:
  1. Równomierny rozkład gęstości porów gąbki. Ściśnięta w półokrąg gąbka zmienia chyba jednak parametry?

Moje doświadczenia są na plus jeśli chodzi o gąbki zagięte narożne. Gąbka po zagięciu jest gęstsza od środka i rzadsza na zewnątrz. Dzięki temu filtracja jest bardziej skuteczna.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi.

2 godziny temu, suricade napisał:

Pudełko może stać na dnie, chodziło o sam wzór.

Jasne. Kolega nsp mocuje koszyk z gąbką do szyby akwarium za pomocą magnesu od falownika.

1 godzinę temu, darianus napisał:

Moje doświadczenia są na plus jeśli chodzi o gąbki zagięte narożne. Gąbka po zagięciu jest gęstsza od środka i rzadsza na zewnątrz. Dzięki temu filtracja jest bardziej skuteczna.

Ważna uwaga. 

Pozostaje pytanie, czy PPI 30 nie będzie zbyt gęsta?

Bo gąbka zapycha się z czasem i tym samym "zwiększa" PPI. W internecie znaleźć można opinie, że lepiej brać gąbkę rzadszą niż gęstsztą.

Opublikowano
2 godziny temu, kazikx napisał:

Ważna uwaga. 

Pozostaje pytanie, czy PPI 30 nie będzie zbyt gęsta?

Bo gąbka zapycha się z czasem i tym samym "zwiększa" PPI. W internecie znaleźć można opinie, że lepiej brać gąbkę rzadszą niż gęstsztą.

Ja u siebie w hamburgach mam wszędzie ppi 20 w dwóch opcjach, w czterech akwariach gąbka jest na całej powierzchni bocznej ściany akwarium bez zagięć i w jednym akwarium jak filtr narożny z zagiętą gąbką. PPI 20 na zagiętej gąbce sprawdza się super, natomiast na prostej gąbce jakbym robił jeszcze raz to dał bym PPI 30.

• Lubię to 3
Opublikowano

Dziękuję darianusie.

Wkleiłem do gąbki magnes. Na razie z jednej strony. Poczekam aż wyschnie, po czym obetnę kawałek gąbki z drugiej strony i wkleję drugi magnes.

Wykorzystałem do tego listwę magnetyczną na narzędzia z mocnymi magnesami.

magnes w HMF.jpg

Opublikowano

Chciałem edytować wczorajszy wpis, by dodać coś nowego, ale jakoś nie mogłem wpisać się pod załączonym zdjęciem. Zapewne należy użyć innego sposobu wgrywania fotek. Poszukam. A tymczasem...

Chodzi o a) miejsce, b) kąt wylotu falownika w gąbce i c) cięcie przedłużki.

Ad a) Falownik umieszczany jest zwykle w górnej części gąbki, mniej więcej na wysokości 2/3.

Moje pytanie do Was: czy mogę umieścić go bliżej środka wysokości filtra? Na 1/2 lub ciut wyżej? Chcę ukryć go za skałkami, a te raczej nie będą zbyt wysokie.

Ad b) Przedłużka będzie skierowana w górę, w stronę tafli. 

Dodam, że falownik Tunze 6045 ma wystarczającą moc, by zawirować ten podwodny świat: wydajność 4500l/h.

Ad c) Dołączam fotkę z falownikiem i przedłużką (nie, to nie jest e-pałka, nie zbroję się). Czarną linią zaznaczyłem propozycję cięcia rury.

przedłużka cięcie.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, kazikx napisał:

Chciałem edytować wczorajszy wpis, by dodać coś nowego, ale jakoś nie mogłem wpisać się pod załączonym zdjęciem. Zapewne należy użyć innego sposobu wgrywania fotek.

Żeby edytować post lub temat masz na to 24 godziny. Po przekroczonych 24 godzinach musisz prosić  o pomoc moderatorów czyli Bartka  @Bartek_De  i Sławka  @Bezprym.

• Lubię to 1
Opublikowano
5 godzin temu, kazikx napisał:

Chciałem edytować wczorajszy wpis, by dodać coś nowego, ale jakoś nie mogłem wpisać się pod załączonym zdjęciem.

Andrzeju, kolega mógł edytować, ale nie wiedział jak dopisać treść pod zdjęciem. Czasem może być to uciążliwe, zwłaszcza gdy ktoś robi to pierwszy raz, a wystarczy kliknąć przy prawej krawędzi zdjęcia i wcisnąć enter😉

• Lubię to 2